Hrvatski policajci pretučene migrante ostavljaju na teritorij BiH

Osamnaest migranata povrijeđeno je sinoć u blizini državne granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK).

Ministrica zdravstva, rada i socijalne politike USK Nermina Ćemalović potvrdila je da je u Dom zdravlja Velika Kladuša primljeno osamnaest povrijeđenih osoba. Radi se o migrantima porijeklom iz Pakistana i Iraka.

Iz Granične policije BiH kratko je saopšteno da je Tužilaštvo BiH upoznato s događajima na granici Bosne i Hercegovine, na području Velike Kladuše.

“Granična policija poduzima mjere i radnje pod nadležnošću Tužiteljstva BiH, u skladu s čim su informacije u nadležnosti Tužiteljstva BiH”, navodi se u saopštenju Granične policije.

Problem migranata već neko vrijeme predstavlja problem u odnosima dvije zemlje, jer prema svjedočenjima migranata hrvatska policija upotrebom sile prebacuje migrante na stranu BiH.

O ovome problemu pisali su i svjetski mediji, prije svih britanski BBC. Uprkos velikom broju dokaza državni organi Hrvatske odbacuju ovakve navode.

Migranti tvrde da im hrvatski policajci otimaju novac, nakit i druge predmete.

Prema navodima pojedinih pripadnika Granične policije BiH, oni su zatekli hrvatske kolege kako pretučene migrante prebacuju na teritoriju naše zemlje.

Nakon što su shvatili da su primjećeni, hrvatski granični policajci su pobjegli ostavljajući povrijeđene migrante.

Autor: Vijesti.ba