Hikim, selo u kom nema signala za telefon, nema interneta i sve ide preko pošte

Spiti Valley na Himalajima u sjevernoj Indiji smatra se jednim od najviših naseljenih područja na svijetu. Riječ je o hladnoj planinskoj dolini u Himachal Predeshu u kojem su životni uslovi surovi.

U njemu se posebno ističe selo Hikim, koje je zabilježeno na svjetskim kartama kao mjesto s najvišom poštom, a podignuta je na 4400 metara nadmorske visine.

Ljudi tu žive skromno, nemaju pristup internetu, a tek na nekim dijelovima može se dobiti signal za mobilni telefon. Upravo zato poštanska kancelarija igra važnu ulogu u povezivanju izolovanog stanovništva s ostatkom svijeta.

Ne samo da lokalci koriste poštu za slanje pisama i stavljanje novca na štedni račun, već mjesto posjećuju i poneki uporni turisti kako bi poslali razglednicu svojim voljenima iz najviše pošte na svijetu.

Do Hikima ne vodi kvalitetan put, pa su poštari – ima ih dvoje – prisiljeni svakoga dana da pješače na desetine kilometara po krivudavom i nepredvidljivom terenu kako bi poštu prebacili u Kazu, iz čega se autobusima distribuira dalje u ostatak zemlje i svijeta.

Bez imalo sumnje, poštari u Hikimu odrađuju jednu od najtežih ruta od svih svojih kolega.

Zimi pak napadne toliko snijega da je pristup selu nemoguć, pa pošta može biti zatvorena i po nekoliko mjeseci.

Kako izgleda najviši poštanski ured na svijetu, pogledajte u videu s Jutjuba.

Autor: CdM/punkufer.hr