HDZ BiH: Izborni zakon BiH je politički imperativ

BiH Vijesti

Predsjedništvo HDZ BiH na sjednici u ponedjeljak u Mostaru raspravljalo je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, izvještaju o provedbi nedavnih Lokalnih izbora te političkim aktivnostima oko međustranačkog sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH potpisanog u Mostaru.

Predsjedništvo HDZ-a BiH utvrdilo je kako su stranka, kao i koalicije u okviru HNS-a, ostvarili izuzetan rezultat u svim sredinama diljem Bosne i Hercegovine, unatoč “manipulativnim pokušajima neustavne i nezakonske Centralne izborne komisije BiH da utječe na stvarnu biračku volju i demokratsko pravo u nekoliko ključnih sredina”.

Prije svega se takvo što, kako navode iz HDZ-a BiH, odnosi na izborni proces u Travniku, kao i malverzacije oko dopisnih glasova kada je u pitanje Gornji Vakuf/Uskoplje.

– Također, CIKBiH je bezuspješno nastojao ‘službenim’ okončanjem izbornog procesa u Mostaru skrenuti pažnju s organiziranog kriminalnog pokušaja bošnjačkih stranaka i središnje institucije za održavanje izbornog procesa. Na samo 15 (od 150) biračkih mjesta utvrđena su teška krivična djela teških izbornih prevara gdje je nekim strankama upisano na stotine glasova, a pojedincima na listi i preko 1.000 preferencija, što se ne događa ni u nekolicini preostalih autoritativnih i diktatorskih zemalja u svijetu – saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo je Tužilaštvo BiH da “reagira oko svih nelegalnosti i krivičnih radnji te pravno sankcioniranje odgovornih pojedinaca u CIK-u BiH koji narušavaju i štete ugledu ključne institucije za održavanje izbornih procesa”.

– Ovakav sastav CIK-a BiH je duboko kompromitiran, od samog početka zakonski nelegalan i nije u stanju biti garant demokratskih uvjeta niti jednog izbornog procesa u budućnosti – ističu u HDZ-u.

Predsjedništvo HDZ BiH razgovaralo je i o svim aktivnostima Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH potpisanog u Mostaru sa SDA i međunarodnim predstavnicima.

– Radikalni narativ koji koriste predstavnici bošnjačkih stranaka o kojekakvom ‘razbijanju okova’ i tobožnjim diktaturama ‘manjine nad većinom’, grubo su kršenje Ustava BiH i narušavanje nacionalnih odnosa između konstitutivnih naroda. Predsjedništvo HDZ-a BiH osuđuje takvu vrstu verbalnog delikta i nasilja koji ugrožava državu Bosnu i Hercegovinu i sve aktivnosti koje slijede na njenom putu prema punopravnom članstvu u EU. Izborni zakon BiH je ključ budućnosti i imperativ za sve političke opcije i ne postoji prostor za odgađanje te vrste razgovora i konačnog dogovora koji jača suverenost evropske Bosne i Hercegovine – stoji u saopćenju.

Predsjedništvo HDZ-a BiH usaglasilo je jedinstven stav kako je migrantska kriza i dalje glavni sigurnosni problem te kako su nedopustive najave o svjesnom ugrožavanju sigurnosti šireg područja koje želi provesti Ministarstvo sigurnosti BiH jednostranim odlukama.

– Prihvatni centri diljem Bosne i Hercegovine već su preuzeli dovoljnu odgovornost prihvativši broj migranata u skladu sa svojim kapacitetima. Predsjedništvo HDZ-a BiH upućuje podršku vlastima Unsko-sanskog kantona u njihovim naporima, međutim Ministarstvo sigurnosti BiH i resorni ministar svojim nedjelovanjem i nestrateškim pristupom dodatno usložnjava ionako lošu sigurnosnu i humanitarnu situaciju – ističu iz HDZ-a BiH.

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozdravilo je najavu dolaska vakcina u BiH sredinom februara, nakon čega treba otpočeti proces vakcinisanja stanovništva Bosne i Hercegovine i stvaranja konkretnih uvjeta za vraćanje i normalizaciju svih ekonomskih, infrastrukturnih i drugih aktivnosti u puni kapacitet.

– Na kraju sjednice Predsjedništvo HDZ-a BiH jasno i nedvosmisleno osudilo je javnu podršku najviših državnih dužnosnika osuđenim ratnim zločincima koji su direktno zapovijedali pohodima mudžahedina u Bosni i Hercegovini na prostorima zeničkog i dobojskog kraja te krvavim zločinima nad hrvatskim narodom na prostoru Srednje Bosne. Podrška bošnjačkog državnog vrha i javni hvalospjevi pojedincima odgovornim za pokolj stotine nedužnih civila je teško nepoštovanje svake nevine žrtve koje zaslužuju najveći naklon i pijetet svakog naroda i ljudski čin saosjećanja – navode iz HDZ-a BiH

Predsjedništvo HDZ-a BiH osudilo je uništavanje zastave Evropske unije na zgradi ambasade RH u Sarajevu.

– Nepoštivanje i uništavanje obilježja naše prijateljske zemlje, kao i Evropske unije kojoj težimo, šalje vandalsku i necivilizacijsku poruku te narušava odnose koje moramo izgrađivati i činiti jačima, a ne izazivati dodatne tenzije ovakvim postupcima – navodi se u saopćenju.

Autor: Hayat.ba