Hahn: Imamo pozitivnu atmosferu, sada je vrijeme da se radi

hahn

Komentirajući najavljeni referendum u RS-u, Hahn misli da je Strukturalni dijalog pravo mjesto za rješavanje svih zabrinutosti RS.

Godinama smo imali neku vrstu zastoja, a od kraja prošle godine postojala je inicijativa Njemačke i Velike Britanije, inicijativa koju smo i mi preuzeli, a mislim i da je bila važna i nova dinamika unutar zemlje. To nam je pomoglo, kao i činjenica da sada imamo SAA. Cijela ta pozitivna klima bila je iznimno korisna u otvaranju puta BiH prema Evropi, izjavio je u intervjuu za “Dnevni avaz” evropski komesar za pregovore i proširenje Johannes Hahn, nakon objavljivanja Izvještaja o napretku BiH.

– Zaista, ono što se dogodilo je da sada imamo veoma pozitivnu, optimističnu atmosferu. Nešto na čemu možemo da gradimo dalje, podrška političarima da konačno daju rezultate. Imamo Reformsku agendu, sporazume, rokove i sada je vrijeme da se radi. Vrijeme je za ozbiljnost, da se učini što je dogovoreno i obećano – kazao je Hahn.

Tako da bi naredna godina, smatra on, mogla biti izazovnija od ove, ali političari bi se trebali s ovim izazovima uhvatiti ukoštac.

Kada je riječ o korupciji, taj fenomen, nažalost, vidi se i u ostalim državama zapadnog Balkana.

– Pošteno govoreći, i širom Evrope. Ali intenzitet korupcije kakav je prisutan na Balkanu, posebno u BiH, zaista traži snažniju borbu. I to je jedan od ključnih kriterija. Nisam naivan, ne očekujem da će uskoro to biti riješeno, ali napredak u borbi protiv korupcije neophodan – naveo je komesar.

Komentirajući najavljeni referendum u RS-u, Hahn misli da je Strukturalni dijalog pravo mjesto za rješavanje svih zabrinutosti RS.

– Bio sam na jednom od tih susreta, ovdje u Briselu, i donijeti su tada određeni zaključci. Bilo je još sastanaka u vezi s tom temom i zaista pozivam sve političare da iskoriste ovakvu platformu da o ovom pitanju razgovaraju i da ga tu rješavaju – kazao je komesar Hahn.

Autor: Fena

Leave a Comment