Glavni američki epidemiolog: Razmišljamo smanjiti distancu na jedan metar

Svijet Vijesti

AMERIČKE vlasti razmatraju mogućnost smanjenja dosad preporučivane socijalne distance uvedene zbog suzbijanja širenja koronavirusa s dva na jedan metar, što bi olakšalo ponovno otvaranje škola, rekao je vodeći američki imunolog Anthony Fauci.

Metar razmaka je dovoljan?

Zdravstvene vlasti svakodnevno raspolažu sa sve više podataka i čini se da bi u određenim okolnostima jedan metar udaljenosti bio dovoljan, istaknuo je Fauci, savjetnik Bijele kuće za pandemiju.

“Ti se podaci analiziraju i uvjeravam vas da će u razumnom roku zdravstvene vlasti iznijeti preporuke u skladu s informacijama kojima raspolažu”, rekao je Fauci.

Medicinski centar Beth Israel Deaconess na Sveučilištu Harvard u četvrtak je objavio rezultate istraživanja provedenog u 251 školi u Massachusettsu. U nekima od njih učenici su poštovali minimalnu međusobnu udaljenost od jednog metra, a u drugima je vrijedilo pravilo udaljenosti od dva metra.

Rezultati su pokazali da nema značajnijih razlika u broju novih slučajeva zaraze zabilježenih između dviju vrsta objekata u kojima su se poštovale različite restriktivne mjere, pod uvjetom da svi obavezno nose zaštitne maske.

U školama nema dovoljno mjesta za udaljenost od 2 metra

U pismu upućenom lokalnim vlastima u veljači dužnosnici države New York Thomas Putnam i Mark Elledge upozorili su da najveću prepreku ponovnom potpunom otvaranju škola predstavlja obveza međusobne fizičke udaljenosti od dva metra, s obzirom na to da u školama nema dovoljno prostora ni osoblja.

Godinu dana nakon zatvaranja škola, njihovo ponovno otvaranje uvelike varira među različitim američkim saveznim državama, kao i među javnim, privatnim i vjerskim školama. U New Yorku, najvećem školskom okrugu u zemlji, škole su se počele postupno otvarati u prosincu.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), vodeća savezna zdravstvena agencija, zalaže se za nastavak održavanja nastave u učionicama za 55 milijuna učenika javnih škola te smatra da povratak na nastavu ne bi trebao biti uvjetovan procijepljenošću nastavnika.

Gotovo 69 milijuna Amerikanaca dosad je primilo jednu ili obje doze cjepiva, što je 26.6 posto odrasle populacije.

Autor: Hina