Galski umjetnici protiv Eurosonga

Za ostvarenje ljudskih prava

France Télévision se priprema na prijenos Eurosonga od 14 do 18 ovog mjeseca iz Tel Aviva, odnosno cetvrti Ramat Aviv, podignutoj na rusevinama Sheik Muwannisa, kako objasnjava izraelska NGO “Zochrot”, jednog od stotinu palestinskih sela, ciji su stanovnici nasilno iseljeni a njihova dobra unistena i spaljena 1948 godine, u doba nastanka Izraela.

Ako France Télévision najavljuje dogadjaj kao : -Medjunarodnu, edinstvenu i otvorenu zabavu, sa podvlacenjem kulturno-umjetnickih razlicitosti planete”, mnogi humanisti na Starom kontinetu su uzasnuti. Isticu se francuski javni djelatnici i umjetnici, kojima poruka zvuci lazno jer se direktno vrijedjaju ljudska i teritorijalna prava Palestinaca. Smatraju kako su diskriminacija i ekskluzija postale sastavni dio izraelskog drustva, posebno zbog zakona “Israel, drzava-nacija, zidovskog naroda”, usvojenog 19 srpnja 2018 godine, sto objavljuje kako samo “Zidovi mogu uzivati pravo nacionalnog
samoopredjeljenja”!

Historijski dokazi, inkluzivnost i solidarnost sa mnostvo manifestacija i protesta u Palestini, nadahnjuju humaniste Europe alii svijeta, za opci poziv svim narodima da ne idu u Tel Aviv, ovog tjedna.

Objavljen rat kulturnim djelatnicima

Izrastao u tribinu, poziv dvije tisuce galskih umjetnika je i podrska palestinskim kolegama u istinskom ratu koji im uspostavlja Izrael. Navodi se kako su u ozujku i travnju prosle godine, izraelski sniperi, ubili veliki broj novinara jer su snimali pacifisticke manifestacije u Gazi. U kolovozu je izraelski F16, sravnio sa zemljom Kucu kulture “Said al-Mishal”, koja je njegovala glazbu, teatar i balet. Palestinski umjetnici ne mogu putovati niti se predstavljati drugim publikama, praceni su i cesto zatvarani bez razloga, poput poznate i angazirane pjesnikinje Dareen Tatour, zbog navodnog “poziva na terorizam”!

Brojne izraelske, progresivne organizacije su odmah sprijecene ucestvovati u drustvenim diskusijama i javnim debatama, jer ih vlast ne priznaju i neprestalno ucutkuju. Ministarstvo kulture ih je optuzilo za subverziju i skucilo financiranja. Prije dvije godine teatarskki festival u Saint Jeanu d’Acre morao je prekinuti predstavu posvecenu palestinskim, politickim zatvorenicima, pod prijetnjom oduzimanja sredstava za nastupe.

Eurosong se po tumacenjima Europske radio-televizije UER, hoce “Ne politicki dogadjaj” ali Izrael ga smatra zvanicnim instrumentom politicke propagande. Benjamin Netanyahu je javno cestitao Netti
Barzilai, posto je ostvarila poseban uspjeh u oblasti vanjskih djelatnosti zemlje, proslogodisnjom pobjedom! Francuski umjetnici ne idu u Tel Aviv jer ne zele pomagati legalizirane diskriminacije i ekskluziju Palestinaca. Neprestalno opominju zvanicnike France- Télévision i cijelu galsku delegaciju, da ne budu dio namjerne i dugogodisnje korupcije, sto ubija djecu i nemocne.

Autor: Dzana Mujadzic