Galska vlada ukida rasipnost

Francuski drzavni autoriteti se spremaju zabraniti proizvodjacima, distributerima i odgovornima razlicitih trzista, unistavanje odjece i drugih ne prodanih objekata. Zakon ce stupiti na snagu 2022 godine-objavio je aktualni prvi ministar, Edouard Philippe.

Mjere su dio projekta Zakona o zabrani rasipnosti i za razvice prelazne ekonomije, sto ce biti predstavljen ministrima za mjesec dana. Zakon ce se upotrijebiti i u borbi protiv klimatskih neregularnosti, temi rasprava, uprilicenih krajem svibnja.

Prema odlukama napisanim u vec obradjenom zakonu, poduzeca i tvrtke ce nanovo morati upotrijebiti ne prodanu robu, darovanjem razlicitih udruzenja i odgojnih ustanova pa recikliranjem. Ne postovanje odluka vlade stajace ih kazne od 450 eura, po proizvodu.

Rasipanje hrane je vec zabranjeno u okvirima zakona na snazi, najprije u kolektivnom hotelijerstvu i agroalimentarnoj industriji.

-Mozemo izbjeci destrukciju objekata i dobro sacuvanih proizvoda kao i skandaloznu rasipnost-naglasio je sef galske vlade, novinarima u pratnji Brune Poirson, drzavne sekretarice ministarstva Ekoloskog tranzita, koje i priprema zakon.

Skupe kazne

Za proizvode sto posjeduju filijale poput tekstila, elektricnih i elektronskih aparata, zabrane ce se primjenjivati vec 2021 godine a ostali ce imati vremena do 2023. Prema informacijama iz vladinog vrha, Francuska ce biti prva zemlja koja uvodi radikalnu, ekonomsku politiku. Trgovinski savez je takodjer najavio kako ce unistavanje svakog proizvoda, biti skupo naplaceno.

Glavna namjera odgovornih je kompletno odstranjenje neprodatih proizvoda i bolje upravljanje stokova. Jedino kozmeticki proizvodi cije recikliranje nije ostvarivo, ne podlijezu novom zakonu.

Britanska marka Burberry, nedaavno je uzimana za primjer rasipnosti jer je unistila objekte u vrijednosti od 31 milijun eura. Kritiziran sa svih strana, brand je objavio zaustavljanje dosadasnje prakse. Prema izvjestajima vlade, u Francuskoj se godisnje unisti roba u vrijednosti od 800 milijuna eura. Samo se 140 milijuna podijeli humanitarnim organizacijama, skolama, starackim domovima.

Svjetska tekstilna industrija upotrijebi 1,2 milijardi za gorivo sto je vise od potrosnje za medjunarodne avionske letove i morskog saobracaja-ujedinjenih!

Autor: Dzana Mujadzic