FUCZ se oglasio povodom najavljenih velikih padavina u Bosni i Hercegovini

Zbog najavljenih velikih padavina u narednim danima, tačnije u periodu od 12. do 16. maja, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) inicirala je sastanak koji će se održati u petak, 10. maja, na kojem će, osim predstavnika FUCZ, prisustvovati i predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalnog hidrometereološkog zavoda (FHMZ) i Federalnog zavoda za za geologiju (FZZG).

“Iako je još uvijek rano govoriti o tačnoj vremenskoj prognozi za naredni period, sastanak je organiziran kako bi se na vrijeme izvršile adekvatne pripreme i reagovalo u slučaju obilnijih padavina i eventualno poplava”, navodi se u saopćenju FUCZ-a.

Povodom najavljenih velikih padavina narednih dana, oglasio se i Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH.

“Loša vremenska prognoza za naredni period je dosta ljudi asocirala na ono što smo prošli 2014-te godine. Vidim da ima straha, a da se institucije ne oglašavaju sa upozorenjima ili drugom vrstom preciznijih informacija vezanih za ovaj period.
Ne mislim da panika koja se počinje širiti može ikome pomoći, ali mislim da institucije moraju intenzivnije komunicirati sa građanima i otkloniti svaku sumnju u to da ne vladaju informacijama i situacijom uopšte. Isto pitanje sam uputio i instituciji u RS-u i očekujem da se oglase”, naveo je Magazinović u objavi na svojoj Facebook stranici.

Autor: Radiosarajevo.ba