Francuske novinarke se uspjesno bore za jednakost

Preuzmimo naslovnicu

Zajednicki napori i odlucnost galskih novinarki za jednaku zastupljenost u medijima, rezultirali su Prvom generalnom skupstinom, organiziranom uz pomoc kolektiva “Preuzmimo naslovnicu”/Prenons la une/!

Dogadjaj je izazvao veliko zanimanje javnosti a prema rijecima Mélisse Bournoua, clanice administrativnog savjeta kolektiva novinarki, nedovoljna materijalna sredstva su njihov najveci i navazniji problem.-Samo 44% zena su potpisale stalni radni ugovor koji je beneficija 55% muskih kolega. Oko 53% novinarki su vanjske suradnice medija, a samo 19% su na polozaju direktorica ili glavnih urednica. Fondatorica i direktorica “Louie Média” je precizirala kako za isti posao novinarke dobijaju 300 eura manje.

-Posto je vrijeme promjena stanja, feministicki kolektiv novinarki “Preuzmimo naslovnicu” je uspio privuci paznju 400 kolegica sto su se sastale u pariskom Gradu znanosti, smjestenom u 19 okrugu. Glavni cilj skupa bio je : ujediniti novinarke oko okruglog stola i slusati pa zabiljeziti njihova iskustva i svjedocenja, te pronaci istinska i vrijedna rjesenja, odmah dostavljena odgovornim mnostva redakcija ali i Ministarstvu kulture-podvukla je Léa Lejeune, ekonomska novinarka i predsjednica udruzenja.
Podijeljene u ateljee, novinarke su razmatrale najbolje nacine podizanja licnih dodataka, svoj polozaj u “muskoj sredini”, razloge za prilagodjenu pa efektnu odbranu od seksualnih i cyber napada, jer je seksizam cesta pojava u francuskim redakcijama gdje 49% novinarki vrijedjano i ismijavano dok ih je 13%, pretrpilo seksualne napade!

Ateljei su bili posebno nadgledavani i cuvani pa su se novinarke bez straha mogle povjeriti i izreci iskustva.-Nista nije “procurilo” iza zatvorenih vrata, zene su slobodno iznosile iskustva, pozitivna ili negativna. Najprije se zalazemo da na osnovu svjedocenja, pronadjemo najadekvatnija rjesenja i ostvarimo namjere- obrazlozila je Léa Lejeune.

Kolektiv je vec uputio odluke Ministarstvu kulture a medju njima su cetiri hitna zahtjeva : kreacija fondova pomoci tisku cije redakcije moraju imati jednak broj muskih i zenskih clanova, urednika rubrika i odgovornih urednika! Tjedno kontroliranje broja zenskih priloga u novinama i web stranama, ostvarivanje jedinstvenog modula formacija o seksizmu i homofobiji u novinarskim skolama i fakultetima; postojanje zenskog fonda pomoci novinarkama na porodiljskom dopustu! Sve djelatnosti ce biti usmjerene na ustanovljavanje obaveznog partnerstva obrazovnih institucija za novinare, sa mrezom prioritetnog obrazovanja radi ostvarenja skolske raznolikosti. Planira se i uspostavljanje kumstva i suradnje novinara seniora sa mladim stazistima i pocetnicima.

Ministarska previranja

Najprije je galski ministar kulture Franck Riester najavio osobno prisustvo na Skupstini pa nekoliko dana kasnije odkazao ucesce. Uputio je novinarkama video snimak, kojim potvrdjuje neophodnost obavezne nastave o seksizmu u sredstvima javnog obavjestavanja. Pristalica je i uspostavljanja brojne jednakosti u redakcijama.

Odrzana pod znakom zenske solidarnosti, Skupstina je dozvolila novinarkama razmjenu iskustava i ispoljavanje osobnih problema, sto im nije dozvoljeno na poslu.

-Bila nam je potrebna mreza zajednicke pomoci jer samo ujedinjene mozemo promijeniti sadasnje, nezahvalne okolnosti rada i djelovanja-istakla je predsjednica kolektiva. Svaki zahtjev i sadrzaj se moze deblokirati i nakon rasprava i zajednickih analiza pronaci najbolje solucije. Vjerujemo da ce ovakvo oglasavanje dozvoliti novinarkama pronalazak povjerenja u sebe i snage za nastavak borbe za egzistencijalne, vece i bolje garancije osobnog napretka.

Autor: Dzana Mujadzic