Film o Berluskonijevim sponama sa Mafijom

​Ciste ruke i prljavi novac

“Berlusconi i Mafija, skandali na talijanski nacin” naziv je trazenog dokumentarca galskog reditelja Oliviera Toscera, sto nastavlja svoj put po Starom kontinentu i privlaci brojnu publiku.
U dokumentarnom 55 minutnom filmu, Toscer je primjenio metodu policijske ankete razgovorima sa mnostvom svjedoka, posebno bivsih magistrata Cosa Nostre, koji su se udaljili od nje. Nisu izostali ni Berlusconijevi blizi suradnici, koji su ispricali kako se njegov neocekivani i tesko razumljivi uspjeh ne bi realizirao bez pomoci Mafije ali i talijanske politicke klase 80 godina proslog stoljeca, nestale nakon operacije “Ciste ruke”!

Ocito je kako je prljavi novac poseban politicko-industrijski suputnik Il Cavalierea. Najprije sa ogromnim ulaganjima sa kraja 70 godina u Milano2, gradjevinski prigradski kompleks, lombardskog centra.Pravne ankete su pokazale da su ostvarena zahvaljujuci tkz “crnom novcu” Mafije ali i pomoci bliskog suradnika i prijatelja Bettina Craxi, izcezlog 2000 godine. Bio je prvi tajnik talijanske Socijalisticke partije, predsjednik savjeta prije nego sto je smijenjen sa moci 1987, primoran na egzil u Tunis. Samo ulozene svote u gradjevinska dobra nisu mogle odgovarati objavljenom Berlsuconijevom naslijedstvu. Zatim je nastalo medijsko i reklamno carstvo ostvareno zahvaljujuci politickim prijateljstvima, nanovo financirano iz sumnjivih fondova. Berlusconijev politicki uspon je bio drag sicilijanskoj Mafiji kojoj je on b io odan i to isticao u svojoj partiji Forza Italia, posebno obecanjem promjene zakona o bivsim pripadnicima Cose Nostre ako odluce postati politicari.

-Istina je da je Forza Italija bila uspjesna na Siciliji-istakao je glavni tuzitelj iz Palerma, Roberto Scarpinato. U svim istrazivanjima smo zabiljezili da su svi mafijski sefovi naredjivali glasanje, za ovu partiju!

Francuska nije izbjegla Berlusconijev uticaj niti poslove. U veljaci 1986 godine, François Mitterrand, predsjednik republike je povjerio poznatom Talijanu Peti program galske televizije, po uputama Bettina Craxi koji je bio blizak nekadasnjem sefu drzave. Craxi je uporno nastojao da “Sua Emittenza” -izraz je igra talijanskih rijeci sto kombiniraju “eminenciju” i “emisiju”.-postane kralj privatne televizije u Italiji. Primjenjujuci oprobane nacine djelovanja na susjednom poluotoku, Berlusconi je potpisivao ogromne cekove za premijestanje galskih zvijezda malog ekrana. Uprkos novcu koji je doslovice “tekao” prilikom dolaska poznatih profesionalaca na galski tv kanal, Peti program je za pet godina dozivio bankrot. Za cijelo vrijeme emitiranja kanala u Francuskoj nije se postavljalo pitanje odakle dolaze basnoslovna sredstva.

Autor: Dzana Mujadzic