Festival u Cannesu : Zombiji i elegantne oprave

Fantastika i fantazija Sedamdeset i drugo izdanje Medjunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu je otvoreno uz prisustvo brojnih zvijezda, elegentnih oprava ali najavljuje i zanimljiva, pa vrijedna ostvarenja. Fantastika se vraca sa mnogo buke, zombiji su se uspeli slavnim stubama Palace Festivala, dok se John Carpenter vozio u kociji! Fantazija se pozvala na otvorenje, najprije zahvaljujuci voditelju ceremonije, glumcu i komicaru Edouardu Baeru.

Pedro Almodovar sa pravom iscekuje svoju Palmu, koju godinama nastoji ponijeti u Madrid. Stallone jos uvijek pokazuje svoju gradju i poslijedice neumornog vjezbanja, a Pitt i Di Caprio izigravaju dandyje, uprkos godinama! Quentin Tarantino je zvanicni predstavnik Hollywooda a francuska delegacija mirise na nostalgiju, jer ce skoro 85 godisnji Delon, veoma kriticiziran od strane drustvenih mreza, dobiti pocasnu Palmu za cjelokupnu karijeru. Glumcu prijete i americke feministkinje! Isabelle Huppert, galska star madjarskih korijena, govori samo engleski a nitko ne zna zasto.

Mnogi nisu zadovoljni jer Netflix ove godine nije pozvan, pa je Francuska optuzena za kocenje napredka. Ziri koji se stalno grli i ljubi, prednjace Bilal i predsjednik Inarritu sto bez prestanka pridrzavaju zenski dio drustva, se sprema na povlacenje i tajanstvenost. Veceras se otvara i program “Petnaestorica reditelja” sa galskim filmom “Jadnici” Ladja Ly cija su tema “policijske nepravilnosti u kompliciranom i naslinom paariskom predgradju Saint Denis”. Ocito vrijeme je za uozbiljenje!

Autor: Dzana Mujadzic