Festival ruskog filma u Parizu

chistoe-iskusstvo_5

“Pogled iz Rusije”

Cetrnaesto izdanje “Tjedna ruskog suvremenog filma”, odrzano u poznatom pariskom kinu “L’Arlequin” ali i u dvoranama “Le Réflet Médicis” u Latinskoj cetvrti pa u “Le Majestic Passy” sto se nalazi u otmenom, 16 okrugu, pokazalo je osjetljiv napredak ruske sedme umjetnosti i prodor u svijet. Zadnja revija filmova je podvukla suradnju svih generacija autora i reditelja, kao i potrage kreativnih iskustava pomocu suvremenih tehnologija.

Festival je organizirala produkcija “Real Dakota” te “Interfest”, uz pomoc Ministarstva za kulturu ruske federacije pa pariskog Udruzenja kino dvorana “Les Ecrans de Paris”/Pariski ekrani/.
Uz brojne susrete sa cineastima, glumcima, kompozitorima publici su predstavljeni i filmski kreatori i specijalisti. Sve projekcije su bile u originalnoj verziji uz “titlovanje”, na francuskom jeziku. Pokazan je nadahnuti film “Ucenik” Kirila Srebrenikova, ove godine nagradjen u Cannesu prestiznim priznanjem “François Chalais”.Vodeci reditelj Novog ruskog vala, Renat Davletiarov je Parizanima projicirao svoj nenadmasni, politicko-slikarski trhiller “Cista umjetnost”, baziran na istinskim dogadjajima o laznim platnima europskih starih majstora koje su nadareni ruski krivotvorci preobratili u predivne lokalne prizore inastojali podvaliti predsjedniku koji ih je trebao uruciti kao dar, americkom sefu drzave.

Film je snimljen po originalnoj idej Marka Franchettija, moskovskog dopisnika “The Sunday Timesa”! Svjetski poznato ostvarenje, dobilo je mnostvo nagrada i priznanja, svjedoci o radikalnoj i produbljenoj revoluciji ruskog filma, koji danas otvoreno upozorava na korupciju, tajna ubistva i politiku globalizacije. Pariski gledatelji su vidjeli i film nazvan “Insight”, zatim “Osiguravajucu sluzbu”, “Orléans”,”Magicnu svjetiljsku”, “Kolportera”, “Vojnikovu ljubav”, “Nogometno igraliste” ili “Sankt Petersbourgu s ljubavlju” kao i “Spasenje”.

Nekoliko tisuca Parizana se nedjelju dana okupljalo u poznatim dvoranama zbog nadahnutih filmova i ruskih, kulinarskih specijaliteta, te nekoliko najpoznatijih vrsta vodke.

Autor: Dzana Mujadzic / Vijesti-x.com