FAUCI OTKRIO ZBOG ČEGA JE TRUMP IZGUBIO IZBORE: “Predsjednik SAD-a mjesecima nije bio u…”

Svijet Vijesti

Anthony Fauci, vodeći stručnjak američke vlade za zarazne bolesti, izjavio je da je aktuelni predsjednik SAD-a Donald Trump posljednji put bio na sastanku radne grupe za Covid-19 “prije nekoliko mjeseci”, dok je u zemlji naglo rastao broj novozaraženih i umrlih.

U intervjuu za CNN je rekao da radnu grupu vodi potpredsjednik države Mike Pence, koji “prenosi” Trumpu ono o čemu se ondje raspravlja, prenosi Hina.

Ugledni ljekar je kazao da bi savezni dužnosnici trebali dobiti mogućnost pokretanja komunikacije s timom izabranog predsjednika Joea Bidena kako bi se garantirao što jednostavniji pjenos ovlasti i nastavak borbe s epidemijom.

Trumpova administracija do sada je blokirala proces tranzicije, jer predsjednik i dalje odbija priznati Bidenovu izbornu pobjedu.

“Naravno da bi bilo bolje kad bismo mogli početi sarađivati s njima”, rekao je Fauci.

‘To neće biti dobra priča’

Sjedinjene Američke Države u petak su dosegnule neslavni rekord u broju novih slučajeva zaraze korona virusom, kada je, po podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, evidentirano više od 177.200 novozaraženih.

U cijeloj je zemlji 10,9 miliona potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, a od posljedica ove bolesti umrlo je 245.600 ljudi, daleko više nego u bilo kojoj drugoj državi u svijetu.

Kada su ga novinari upitali kako će, po njegovu mišljenju, historija pamtiti reakciju američke vlade na pandemiju, Fauci je odgovorio: “Očigledno je da to neće biti dobra priča.”

Ugledni infektolog je kazao kako smatra mogućom nedavnu projekciju po kojoj bi do marta iduće godine u SAD-u od posljedica korona virusa moglo umrijeti 439.000 ljudi.

No, “ne moramo dosegnuti taj broj” ako se ljudi budu pridržavali epidemioloških mjera i ako se vakciniraju kada vakcina postane široko dostupno, kazao je Fauci.

Dodao je kako vjeruje da će čak i nakon vakcinacije globalni povratak u normalan način života biti postepen te da se neće dogoditi jednostavno i preko noći.

Autor: Hina / Slobodna-bosna.ba