Facebook uvodi mjere protiv antivaksera, bit će onemogućeno…

Magazin

Facebook ponovo mijenja svoje politike, a kompanija je najavila nekoliko mjera za borbu protiv dezinformacija o vakcinama, uključujući otežavanje pronalaska naloga koji obeshrabruju ljude da se vakcinišu putem pretraga na Instagramu, koji je u vlasništvu Facebooka.

Facebook je u ponedjeljak saopćio da proširuje svoje napore da ukloni lažne tvrdnje na svojoj platformi i Instagramu o koronavirusu, vakcinama protiv Covida-19 i, generalno, o vakcinama tokom pandemije, prenosi CNN.

Kompanija je, također, najavila da će u svom “Informativnom centru Covid-19” početi da objavljuje veze do lokalnih zdravstvenih internet-stranica kako bi pomogla korisnicima da utvrde da li ispunjavaju uvjete za vakcinu i kako je mogu dobiti.

Najava Facebooka dolazi dan nakon što je “CNN Business” izvijestio da je Instagram nastavio da istaknuto prikazuje naloge “antivaksera” u svojim rezultatima pretrage, dok je Facebook grupe koje su protiv vakcina, i dalje lako pronaći.

Nalazi su izazvali zabrinutost među američkim stručnjacima za javno zdravlje s obzirom na to da su Sjedinjene Američke Države usred najvećeg provođenja imunizacije kao dio mjera u suzbijanju pandemije koronavirusa, prenosi Fena.