Facebook priznao da skenira fotografije i linkove koji se šalju preko Messengera

Bura i vijesti koje se tiču Facebook skandala se ne stišavaju. Ovoga puta, zvaničnik kompanije je u intervjuu za Vox otkrio kako se skeniraju poruke, fotografije i linkovi koje korisnici šalju preko Messengera.

Tokom jednog intervjua, CEO Facebooka Mark Zuckerberg je ispričao priču o tome kako je obaviješten o etničkom čišćenju u Mijanmaru, a za ovo se saznalo tako što su poruke poslate preko Messenger platforme.

Prema njegovim riječima: “U ovom slučaju naši sistemi detektuju šta se dešava. Mi sprečavamo da ovakve poruke prolaze kroz servis”.

Iako je očigledan Facebokov pogled na situaciju, ovo je definitivno unijelo zabrinutost zbog kompanijinih odluka, posebno sada kada je Facebook pod konstantnim pritiskom i osudom zbog svega što se desilo sa curenjem privatnih podataka korisnika.

Facebook je u kasnijem intervjuu odbranio svoju praksu, gdje kompanija tvrdi da je pomenuta tehnologija skeniranja korištena kako bi se spriječilo nasilno ponašanje, poput dijeljenja dječije pornografije i sličnog.

Ovo je još jedno otkriće Facebookovih praksi, koje sigurno neće ići u korist kompanije, nakon svega što je otkriveno prethodnih nedjelja i situacije u kojoj se Facebook našao od tada.

Autor: Radiosarajevo.ba

Top