Evropski parlamentarci pisali Borelju i Šmitu: Politika RS je direktna prijetnja miru na cijelom zapadnom Balkanu

BiH Vijesti

Evropski parlamentarci su danas uputili pismo visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) i visokom predstavniku Evropske unije Žozefu Borelju (Josepu Borrellu), izražavajući “duboku zabrinutost” zbog trenutnih dešavanja u BiH i koracima koji vode ka secesiji entiteta Republika Srpska, a koji, kako su naveli, ugrožavaju mir u cijeloj regiji. Pozvali su na “oštru osudu” i upotrebu bonskih ovlasti.

S dubokom zabrinutošću pratimo posljednju eskalaciju tenzija u Bosni i Hercegovini, a koje se konkretno odnose na nedavne korake ka secesiji Republike Srpske praćene militarizacijom policijskih snaga u entitetu i njihovim vježbama sa vojskom susjedne Srbije, navodi se u pismu kojeg potpisuje grupa od osam europarlamentaraca.

Upozorili su kako je političku situaciju u BiH u posljednjim godinama, a posebno u proteklim mjesecima, obilježio porast tenzija zbog “neustavnog nelegitimnog pokušaja da se blokiraju sve institucije na državnom nivou”, a blokadu uglavnom vrši član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodali su kako je entitetska Narodna skupština najavila glasanje za narednu sedmicu, koje je “bez presedana, nelegalno i neustavno te krši Dejtonski sporazum,” a koje prijeti da ugrozi stabilnost i mir na cijelom zapadnom Balkanu, te u konačnosti dovede do oružanog sukoba.

Podsjećamo, Narodna skupština RS je za sljedeću sedmicu najavila glasanje o povlačenju saglasnosti za formiranje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Članovi Evropskog parlamenta naglašavaju kako ovo glasanje “nedvosmisleno krši suštinsku zakonsku strukturu na kojoj počiva BiH, uključujući njen Ustav i Dejtonski mirvni sporazum.”

– To je direktna prijetnja miru u Bosni i Hercegovini te zapadnom Balkanu kao cjelini – dodaje se u pismu.

Povukli su i paralelu sa događajima iz 1992. godine pred izbijanje rata u Bosni i Hercegovini, dodavši da uzimajući u obzir trenutne političke okolnosti, moguće je da dio populacije “reagira na činjenicu kako ovakvo glasanje ne bi trebalo da se održi i da ne bude prihvaćeno kako u zakonskom tako i u političkom smislu.”

“Ovakvo glasanje bi moglo izazvati previranja.”

Ističu kako se u posljednjim mjesecima i sedmicama riječ “rat” prečesto upotrebljava širom Balkana, u kontekstu Bosne i Hercegovine i Kosova, ali i šire, te da sve tenzije imaju “zajednički nazivnik”, a to je “Srbija kao pokretač i pristaša takozvanog “srpskog svijeta”.”

– Pozivamo OHR i EU da pošalju jaku i po mogućnosti zajedničku poruku i oštro osude glasanje, te da ga proglase nelegalnim. Dalje, vjerujemo i očekujemo da će EU i OHR u narednoj sedmici upotrijebiti sav mogući diplomatski utjecaj, u konačnosti i OHR-ove bonske ovlasti, kako bi urazumili nacionalističke snage u političkom vodstvu – navodi se u pismu.

Istakli su kako se u slučaju glasanja moraju snositi “jasne i čvrrste posljedice.”

– Prema tome pitamo i Visokog predstavnika EU i OHR, koje konkretno mjere, uključujući sankcije i smjene odgovornih, su uzete u obzir kako bi se očuvali teritorijalni integritet BiH i mir u regiji – poručili su parlamentarci.

Oni su također podvukli značaj misije EUFOR Althea u zemlji čija je dužnost, prema Dejtonskom sporazumu, da očuva teritorijalni integritet BiH.

Pismo potpisuju Tineke Strik EPP, Majkl Gačer (Michael Gahler) EPP, Tonino Picula S&D, Hilde Vautmans, Renew, Reinhard Butikofer (Bütikofer), Greens/EFA, Paolo Rangel EPP, Dietmar Koster (Köster) S&D, i Klemen Grošelj, Renew.

Autor: Avaz.ba