Evakuacija migranata na Plješevici

Nakon što je od njih zatražena pomoć pripadnici Federalne uprave civilne zaštite sa dva vozila noćas su u jedan sat poslije ponoći uspješno transportovali osam osoba sa lokacije Pršine uvale ispod Plješevice, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Kako piše u saopćenju, radi se o četiri migranta i četiri pripadnika Gorske službe spašavanja FBiH – stanice Bihać koji su ih nakon cjelodnevne potrage pronašli na planini Plješevici kod Bihaća i ostali s njima u šumskoj kući do dolaska vozila FUCZ. Dvije osobe nisu željele da budu evakuisane te su ostale u šumskoj kućici do dolaska policije, piše N1.

Zajedno sa FUCZ i radnicima Crvenog krsta krenula je i mehanizacija gradskog komunalnog preduzeća iz Bihaća koja je probijala i čistila put od snijega prema lokaciji na kojoj su se nalazi migranti i pripadnici GSS-a kako bi ih što prije prevezli do Bihaća. Uspješno su i za kratko vrijeme transportovani u Bihać i predati radnicima Doma zdravlja koji su im pružili potrebnu medicinsku pomoć, jer su dva migranta bila sa promrzlinama opasnim po život, a druga dva pothlađena, ali ne i životno ugrožena.

Gorska služba spašavanja iz Bihaća od subote je u potrazi za migrantima na planini Plješevici, nakon što su dobili poziv od Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) da se grupa migranata nalazi negdje u planini. Prije ove grupe pripadnici Gorske službe spašavanja jučer su pronašli još 20 migranata i vratili ih u Bihać, saopćeno je jutros iz Civilne zaštite.

Autor: N1