Etna se ‘probudila’, izbacuje užarenu lavu: ‘Ovo je nova faza eksplozija u vulkanu’

Vulkan Etna u Italiji, najaktivniji vulkan u Evropi, “probudio se”, i počeo da izbacuje užarenu lavu koja teče dužinom od nekoliko stotina metara, potvrdili su vulkanolozi u Italiji.

Dvije pukotine su se otvorile na dijelu kratera na jugoistoku i na sjeveroistočnom krilu oko 3.00 sata ujutro po lokalnom vremenu, prenosi britanski “Exspress”.

Direktor nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju iz Catanie (INGV) Eugenio Privitera izjavio je kako je riječ o novoj fazi eksplozija u vulkanu.

“Ovo bi ubrzo moglo biti gotovo, a moglo bi i da potraje i nekoliko mjeseci. Trenutno nema opasnosti za ljude koji žive na ovom području, ali je, iz sigurnosnih razloga, potrebno kontrolirati priliv turista”, kaže Privitera.

Trenutno stanje vulkana ne otežava letove prema aerodromu u Cataniji.

Etna, koja se uzdiže na skoro 3.300 metara nadmorske visine nalazi se na istočnoj obali Sicilije, između gradova Messina i Catania.

Erupcije između 1991. i 1993. godine ugrozile su obližnji gradić Zafferanu.

U istorijskom osvrtu najteža erupcija bila je 1669. koja je u potpunosti uništila i zbrisala Cataniju, grad u podnožju Etne, navodi britanski “Exspress”.

Autor: Fena