Eruptirao veliki vulkan u Kongu. Lava guta kuće, ide prema centru grada (VIDEO)

Svijet Vijesti

JEDAN od najaktivnijih vulkana u svijetu, Nyiragongo u Demokratskoj Republici Kongo, eruptirao je sinoć, zbog čega je vlada aktivirala planove za evakuaciju grada Goma, a lava iz vulkana stiže i do zračne luke u tom gradu, objavili su vlasti i vulkanolozi.

Erupcija vulkana zacrvenila je nebo iznad grada Gome na istoku Konga, čiji se stanovnici sjećaju posljednje erupcije Nyiragonga 2002., koja je ubila 250 ljudi, a 120 tisuća ostavila kao beskućnike.

U većem dijelu grada nestalo je i struje, telefonske linije su zauzete, a tisuće ljudi su evakuirane iz Gome. Neki su pobjegli prema istoku, prema granici sa susjednom Ruandom, dok su drugi pobjegli prema zapadu.

Otvaraju se novi prijelomi, lava ide prema centru grada

Premijer Konga Jean-Michel Sama Lukonde sazvao je hitni sastanak vlade u glavnom gradu Kinshasi zbog razgovora o hitnim mjerama i evakuaciji iz Gome, rekao je glasnogovornik vlade Patrick Muyaya na Twitteru.

Dario Tedesco, vulkanolog sa sjedištem u Gomi, rekao je da se u Nyiragongu otvaraju novi prijelomi, dopuštajući lavi da teče prema jugu, prema Gomi, nakon što je u početku tekla prema istoku, prema Ruandi.

“Sad je meta Goma”, rekao je Tedesco za Reuters. “Slično je kao i 2002., mislim da lava ide prema centru grada. Mogla bi se zaustaviti prije ili nastaviti. Teško je predvidjeti”, dodao je.

Promatrači vulkana bili su zabrinuti da vulkanska aktivnost zabilježena u posljednjih pet godina na Nyiragongu odražava onu u godinama koje su prethodile erupcijama 1977. i 2002.

“Osjeti se miris sumpora. U daljini možete vidjeti divovski plamen kako izlazi iz planine”, rekla je stanovnica Carine Mbala agenciji AFP.

Dužnosnik iz nacionalnog parka Virunga, u kojem se nalazi vulkan, rekao je u bilješci osoblju da je erupcija slična onoj iz 2002. godine i da bi se svi u blizini zračne luke trebali “evakuirati bez odgađanja”.

Upozorenje od prošle godine

Nyiragongo je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, a ranije su se pojavile informacije da Opservatorij vulkana Goma nije pravilno promatrao njegovu aktivnost nakon što mu je Svjetska banka ukinula financiranje usred optužbi za korupciju.

U izvješću od 10. svibnja, opservatorij je upozorio da su se seizmičke aktivnosti na Nyiragongu povećale.

Prošle je godine direktor opservatorija Katcho Karume rekao za BBC da se jezero vulkanske lave brzo puni, povećavajući šanse za erupciju u sljedećih nekoliko godina. No, upozorio je i da bi potres mogao ranije izazvati katastrofu.

Najsmrtonosnija erupcija vulkana dogodila se 1977. godine, kada je umrlo više od 600 ljudi.

Autor: Hina / Index.hr