Erdoan: EU je ta koja treba preuzeti konkretne razgovore u odnosima s Turskom

Svijet Vijesti

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) pozvao je u srijedu zemlje Evropske unije (EU) da preduzmu “konkretne korake” za razvoj veza s Turskom, kandidatom za članstvo u EU, kao i da zauzmu strateški pristup u odnosima s Turskom, javlja Anadolu Agency (AA).

– Mi smo pokazali svoj principijelni stav i napore u korist dijaloga i diplomatije u cilju sprovođenja pozitivne agende”, rekao je Erdoaan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskim premijerom Pedrom Sančezom (Sanchez), koji boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj.

Predsjednik Turske je rekao:

– Od sada Evropska unija treba pristupiti svojim odnosima s našom zemljom iz strateške perspektive i preduzeti konkretne korake. Ne smije se dopustiti da sitni interesi nekoliko država članica oslabe EU i odnose EU-a i NATO-a – kazao je Erdoan.

Turska je zemlja kandidat za članstvo u EU od 1999. godine, a njeni pristupni pregovori započeli su 2005. godine, ali je posljednjih godina njena kandidatura u suštini zamrznuta. Nije posebno imenovao nijednu državu članicu, ali je Turska posljednjih godina optuživala i Grčku i administraciju kiparskih Grka za blokiranje nastojanja Turske za pristupanje EU-u iz političkih razloga i za slabljenje NATO-a formiranjem “saveza unutar alijanse”.

Nedavne izjave španske BBVA banke konkretan su pokazatelj povjerenja u Tursku, rekao je Erdoan, misleći na ponudu banke da kupi većinski udio u turskom kreditoru Garanti BBVA. Predsjednik Turske je rekao i da su sa Španijom napravili nosač aviona, čije je porinuće već gotovo, kao i da sa ovom zemljom žele napraviti i puno veći.

Premijer Španije istakao je da su bilateralni odnosi Španije i Turske dosegli izvanredan nivo.

– Želimo da Turska bude dio Evropske unije. Turska nije samo susjed, ona je za EU zajednički saveznik – rekao je Sančez.

Erdoan je rano u srijedu dočekao Sančeza, a prijem uz najviše državne počasti održan je u Predsjedničkoj palati u Ankari. Održali su sastanak nakon kojeg su prisustvovali 7. samitu vlada Turske i Španije.

Prvi sastanak Tursko-španskog međuvladinog samita održan je u Istanbulu 2009. godine, a posljednji u Madridu 2018. godine. Turska i Španija tradicionalno imaju dobre odnose, a zajedno su radile kao kopredsjedvajući inicijative UN-ove Alijanse civilizacija.

Autor: Avaz.ba / Anadolija