Enki Bilal clan glavnog zirija 72 Festivala u Cannesu

Ziva memorija svijeta

Enki Bilal, cuveni galski autor stripa sto potpisuje ogroman uspjeh novim albumima “Bug” I i II, takodjer je clan glavnog zirija sto ce ocjenjivati dugometrazne fikcije, predstojeceg 72 izdanja Medjunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu sto se oddrzava od 14 do 25 svibnja.

Slikar, cineast, ilustrator, dekorater i teatarski reditelj koji je ostvario i pet filmskih ostvarenja, ce uz meksikanskog predsjednika Alejandra Gonzalesa Inarritu, Robin Campillo, Kelly Reichard, Elle Fanning, Yorgosa Lanthinosa, Alice Rorhwacher, odlucivati o slijedecem dobitniku ili dobitnici Zlatne palme, najznacajnig priznanja najpoznatije i najprivlacnije smotre planetarne, sedme umjetnosti!

-Bio sam ugodno zateknut prijedlogom glavnog delegata manifestacije Thierryja Frémauxa, buduci da sam atipican i nisam cineast “puno radno vrijeme”. Ipak dopada mi se transversalnost jer me gura izvan crtanja, pravo prema sceni ili filmu. Stvarati znaci prihvatiti sve sredine i nacine izrazavanja!

I sa 67 proljeca, rodjeni Beogradjanin iz cetveroclane obitelji Ljubusaka Adema Bilalovica, nekadasnjeg zvanicnog Titovog krojaca, Enes odavno nazvan Enki, u svom velikom ateljeu smjestenm u srcu Pariza- cetvrti Les Halles, cesto gleda tv serije, blockbustere ali i autorska ostvarenja. On koji vec cetiri desetljeca “vedri i oblaci” prevtljivo nebo francuskog ali i frankofonskog crtanog romana, u novom albumu “Bug” je zamislio svjetski informaticki kvar, junaka sa Marsa pa zivu, uniiverzalnu memoriju u kojoj se nalazi zivotinjica-bug

-Tehnologija vlada ali je neophodno sacuvati prisebnost, ne plasiti se i ne biti protiv. Bolje je sve novine prihvatiti i prisvojiti. Moja generacija nije upozorila svoju djecu na opasnosti, niti ih obezbjedila od njih. Budimo optimisti i nadajmo se kako ce nasi unuci biti oprezniji /Bilal nema naslijednike/.

Bug nema sretan zavrsetak ali posjeduje osobno ismijavanje, prihvartljivije od cinizma. Umjetnik je ubijedjen kako ce cijelo trajanje festivala biti primoran nositi smoking, koji namjerava unajmiti u Cannesu.

Autor: Dzana Mujadzic