Džaferović o Vučićevim komentarima: Nema potrebe za nervozom

BiH Vijesti

Na pitanje novinara u Podgorici o komentarima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao:

“Nema potrebe ni za kakvom nervozom. Odnose treba graditi na principima uzajamnog poštovanja. Bosna i Hercegovina želi dobre odnose sa svojim susjedima uključujući tu i Srbiju. Jedini uslov jeste da susjedi poštuju Bosnu i Hercegovinu onoliko koliko Bosna i Hercegovina poštuje njih”, kazao je Džaferović.

Dodao je da “niko ne treba da se paternalistički odnosi prema Bosni i Hercegovini, te da Srbija stvarno nema nikakve dodirne tačke sa imenovanjem visokog predstavnika u BiH”.

“Srbija je kao strana u ratu u Bosni i Hercegovini bila potpisnica Općeg okvirnog sporazuma i nekih od aneksa među kojima je i Aneks X i iz njega proizlaze samo obaveze za Srbiju da pruži podršku radu visokog predstavnika kako bi on mogao što uspješnije da provede svoj mandat u vezi sa civilnim aspektima sporazuma”, kazao je Džaferović.

“Što se tiče prigovora gospodina Vučića u vezi sa samitom Brdo-Brijuni, moram reći da sam ja tamo ukazao na otvorena pitanja između Srbije i BiH, i nisam dobio odgovore na ova pitanja a ona moraju biti riješena jer nemoguće je graditi bolje odnose tako što ćete gurati stvari pod tepih”, kazao je.

Autor: Vijesti.ba