Džaferović: Escobar prenio da su SAD garant sigurnosti BiH

BiH Vijesti

Escobar je rekao da nema nikakvog unilateralnog umanjenja reformi i onoga što je u proteklih 26 godina urađeno …

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

– SAD su najvažniji strateški partner BiH. One su garant razvoja dejtonske BiH kao multietničke države u kojoj ne smije biti nikakvih sigurnosnih izazova. SAD su garant sigurnosti BiH. I to je za mene najvažnija poruka – prenio je Džaferović.

Jako važnim ocijenio je i poruke Escobara da niko nema pravo u BiH da unilateralno urušava dostignuti nivo reformi, te da BiH mora nastaviti svojim evropskim putem, ispunjavati obaveze iz Mišljenja Evropske komisije i iz usvojenog Programa reformi.

Escobar je tokom razgovora istakao da države Zapadnog Balkana trebaju ekonomski sarađivati u okviru regionalnog ekonomskog tržišta i Berlinskog procesa pod okriljem EU.

– Ja sam govorio da je BiH već 10. novembra prošle godine potpisala niz dokumenata kao i sve države Zapadnog Balkana u Sofiji kada je u pitanju regionalna ekonomska saradnja. Moraju se raščistiti neke stvari kada je u pitanju inicijative, poput ove “Otvoreni Balkan”, koje dolaze iz Beograda, Tirane i Skoplja – ocjenjuje Džaferović.

Escobaru je poručio, kaže, da je sadašnja blokada institucija BiH apsolutno neprihvatljiva, te da se Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Parlament BiH odmah moraju deblokirati.

– Nema nikakvog umanjenja dostignutog nivoa reformi i niko neće postići nikakav rezultat na tom planu. Možemo samo da dalje gradimo i jačamo naše institucije – stava je Džaferović.

Također je Escobaru poručio da je vrlo važno sagledati odnos BiH i njenih susjeda, ali i rješavanje otvorenih pitanja – prije svega ugovora o državnoj granici, koji je potrebno odmah finalizirati i sa Srbijom i sa Hrvatskom. Granice su poznate, neprihvatljiva je bilo kakva prethodna razmjena teritorija.

– Mislim da bi to relaksiralo odnose u regionu. Mora se riješiti pitanje imovine, a odluke međunarodnih sudova, pogotovo Haškog tribunala, se moraju u potpunosti poštovati – istakao je Džaferović.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da se danas na sastanku s Escobarom nije bavio sa kolegom iz Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

– Za mene je bitno da je gospodin Escobar rekao da nema, niti može biti bilo kakvog unilateralnog umanjenja reformi unutar BiH, unilateralnog tumačenja ili destruiranja bilo koje reforme u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sve što smo uradili u proteklih 26 godina, uradili smo u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom – odgovorio je Džaferović.

Najvažnije za BiH je da će mir i stabilnost biti sačuvani, rekao je, te ponovio da niko ne može svojom akcijom unilateralno uništavati reforme u BiH.

– Moramo izgrađivati državu BiH kao multietničku državu, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i dostignutim nivoom reformi. Moramo razvijati našu regionalnu saradnju i ići svojim evropskim i NATO putem – dodao je Džaferović.

Autor: Vijesti.ba / Video: Fena