Džaferović: Dat ćemo sve od sebe da iskoristimo ovu priliku

BiH Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić borave danas u radnoj posjeti Briselu.

Nakon sastanka sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulom Rangelom i predsjednikom Vijeća Evropske unije Čarlsom Mičelom (Charles Michel) Džaferović je dao izjavu za medije.

– Evropska unija snažno podržava regionalne inicijative na zapadnom Balkanu. One trebaju biti pod okriljem evropskih institucija i korak ka članstvu svih zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju – rekao je Džaferović.

Dodao je da Bosna i Hercegovina ima snažnu podršku institucija Evropske unije.

– Sve je do nas u Bosni i Hercegovini. Sve institucije, a posebno Predsjedništvo BiH će dati sve od sebe da ovu priliku iskoristi. Ne bismo je smjeli propustiti. Iduće sedmice ćemo imati sjednicu Predsjedništva i vjerujem da ćemo usvojiti proglas i poziv svim institucijama BiH da se okrenemo ispunjavanju svih 14 prioriteta i mišljenja Evropske unije – rekao je Džaferović.

Na pitanje novinara o njegovom optimizmu obzirom na to da je BiH ponovo dobila jedan od najgorih izvješaja u odnosu na ostale zemlje.

– Imali smo blokadu institucija BiH 11-12 mjeseci koja je potpuno bespotrebna. Nadam se da više nikada nećemo doći u takvu situaciju. Proteklih mjeseci smo uradili neke stvari i to je detektovano u izvještaju Evropske komisije. Ako budemo radili kao u proteklim mjesecima onda je realno da ćemo se prikazati kao kredibilan partner. To nam je rečeno na svim sastancima – zaključio je Džaferović.

Autor: Avaz.ba