Dvije bebe iz Bugojna zaražene meningokoknom sepsom

U samo sedam dana nove godine u Bugojnu su dvije bebe, stare šest i 11 mjeseci oboljele od meningokokne sepse, potvrđeno je u tamošnjem domu zdravlja. –

Strah je zavladao gradom, posebno kod roditelja male djece i nakon što je na lokalnom portalu Bugojno danas objavljeno da je u posljednje vrijeme čak desetero djece oboljelo, te dvoje umrlo od ove zaraze. Aida Hajdarević, majka šestomjesečne bebe, koja je prebačena iz Bugojna u sarajevsku bolnicu Jezero, svim roditeljima uputila je apel da ne dozvole da im se dogodi situacija u kojoj se ona našla.

Treba ispitati

”Doktori u Sarajevu rekli su mi da im mali pacijenti iz Bugojna nisu rijetkost. To treba ispitati. Čujem da je trenutno iz Bugojna, osim moje bebe, još dvoje djece stiglo na Kliniku Jezero. Apeliram na roditelje da se probude, da prate svaki dah svog djeteta. Gledati svoje dijete na aparatima, s osipom na koži je teško. Neka roditelji ne odustaju, neka brzo reagiraju, neka ne vraćaju kući dijete s temperaturom od 40 stupnjevi”, apelira Hajdarević, piše Avaz.

Njen otac, a djed oboljele bebe Mirsad Palačkić jučer je rekao da je dječak s Infektivne klinike prebačen na Kliniku Jezero, na aparatima je zbog dodatnih komplikacija. Bugojanka Azemina Ramulj u svibnju prošle godine izgubila je osmomjesečnog Omera. Dijagnoza je, također, bila meningokokna sepsa.

“On je bio napredan, krupan dječak, zdravo dijete. Tog 2. svibnja za kratko vrijeme je dobio visoku temperaturu, otišli smo u Hitnu, dali su nam čepiće i sirup, vratili nas kući. Ubrzo sam primijetila da se znoji, da je prekriven modrim flekama, počeo je povraćati. Onda smo se vratili u Hitnu, posumnjali su na meningokoknu sepsu, uputili nas u Travnik, a oni u Zenicu. Na putu do Zenice je umro”, govori Ramulj.

Protekli mjeseci su joj kao noćna mora, ali i danas se pita kako je moguće da joj nitko nije znao reći od čega je beba umrla, o kakvom se oboljenju radi, kako se liječi, postoji li prevencija. U bugojanskom Domu zdravlja potvrdili su da su od 1. do 7. siječnja primljene dvije bebe, kod kojih se prilikom pregleda pojavila sumnja na meningitis.

“Ova dva slučaja nisu povezana. Pacijenti su dalje upućeni u Kantonalnu bolnicu Travnik, na Pedijatrijski odjel. Prema informacijama kojima raspolažemo, bebe su dalje proslijeđene na Infektivni odjel bolnice u Sarajevu”, kazao je sanitarni inženjer Armin Kukić.

Šokantan podatak

No, usprkos tome, na društvenim mrežama i u Bugojnu ne jenjava strah, naročito zbog činjenice da nema odgovora na pitanje je li moguće da se negdje nalazi potencijalno žarište meningitisa, te zašto odgovorni ne daju roditeljima prave informacije.

Aida Hajdarević u svom apelu naglasila i da roditelji imaju pravo znati i pitati odgovorne zašto u Federaciji BiH nisu dostupne vakcine koje bi spriječile pojavu meningokokne sepse. Iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo stižu šokantni podaci.

“Kako je trend cijepljenja sve manji, onda Zavod radi ušteda ne nabavlja vakcine za ovu namjenu. One se mogu dobiti u apotekama, cijena im je 130 KM”, navodi sugovornik Avaza. Šečić: Moja reakcija pomalo je primitivna Među prvima koji je na Fejsbuku reagirao o stanju u Bugojnu jeste i ljekar Hitne pomoći Dino Šečić, koji je informacije koje je Aida Hajdarević podijelila s javnošću nazvao netočnim te je optužio da je „zapustila svoje dijete“.

“Moja reakcije bila je pomalo primitivna”, kazao je Šečić. Isdtaknuo da nije točno da je samo jedan potvrđen slučaj meningitisa u Bugojnu, da nije riječ o epidemiji, već da se tako, tvrdi on, prikupljaju politički poeni preko leđa lliječnika i pacijenata.

Autor: Avaz