Duraković zadovoljan prvim danom konferencije: Nismo očekivali toliko sredstava

durakovic-zadovoljan

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je domaćin dvodnevne Investiciono-razvojne konferencije Srebrenica 2015, izjavio je na današnjem obraćanju medijima kako nije očekivao velike donacije koje su danas iznijeli i obećali zvaničnici iz BiH i regije.

“Još jednom zahvaljujem dragim gostima koji su s nama ovdje. Čuli smo ohrabrujuće i konkretne odluke, prvenstveno Vlade Srbije. Nismo očekivali tolika sredstva za našu malu općinu. U ime građana zahvaljujem Vučiću, opravdat ćemo to povjerenje. Zahvaljujem i Dodiku koji je također obećao pomoć našem budžetu. To su velike stvari u Srebrenicu, možemo reći da je ova konferencija uspješna. Evidentno je da će i Vijeće ministara BiH podržati neki projekat. Presretan sam i zadovoljan”, zaključio je Duraković dodajući kako, s pomenutim investitcijama, Srebrenica može do kraja ove godine otvoriti novih 250 mjesta.

Zadovoljstvo održavanjem današnje konferencije u Srebrenici izrazio je i predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik dodavši kako će obećanja koja je dao u ime vlade njegovog entiteta, i ispuniti.

“Izražavam zadovoljstvo što se danas i sutra održava ova konferencija. Srebrenica će na ovaj način riješiti svoje najveće probleme, stvaramo uslove za bolji život i poslovanje u Srebrenici. Ovo što smo obezbijedili realizovat ćemo u saradnji sa lokalnim vlastima”, rekao je Dodik.

Da Srebrenica ima izuzetne resurse u rudama, šumskom bogatstvu i vodama, istakao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

S druge strane,  predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je kako će obećanim donacijama Srebrenica postati mjesto suživota.

“Srebrenica je ponovo stavljena u fokus interesa. Tome govori prisustvo predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, ambasadora, čime pokazujemo kako o Srebrenici ne mislimo samo od jula do jula. Konferencija će sigurno rezultirati investicijama i projektima. Srebrenica mora postati mjesto normalnog života, mjesto suživota. Želimo da okrenemo novu stranicu, stranicu razumijevanja”, rekao je Zvizdić.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić tokom današnje konferencije kazao je kako je srbijanska Vlada za Srebrenicu izdvojila 10 miliona KM. Istakao je kako je ta pomoć odobrena na jutrošnjoj sjednici vlade u Beogradu.

“Doveli smo i predstavnike privredne komore. Želimo da Srebrenica bude most saradnje i ako mogu reći, pošto sam vidio i komentare, želim reći da niko sestrama ne može vratiti braću, niko majkama ne može vratii djecu, ali možemo gledati u budućnost, da ona bude bolja. Da ljudi budu sretniji i da narod živi u miru i blagostanju”, kazao je Vučić.

Na novinarsko pitanje da li će obećana pomoć Srebrenici značiti i pomoć drugim podrinjskim općinama, Vučić je kazao kako će srbijanska vlada pomagati u skladu sa svojim mogućnostima.

“Novac o kojem smo danas govorili je veliki novac, nije lako izdvojiti toliko novca. Gdje god možemo, kad nas budu zamoliti i tražili nam, u skladu sa našim mogućnostima, mi smo tu da pomognemo. Srbi i Bošnjaci nikada nisu zadovoljni, to je naša zajednička priroda”, kazao je.

Vučić se osvrnuo i na komentare o njegovoj posjeti Memorijalnom centru u Potočarima na način da je time “priznao genocid nad Srebreničanima.”

“Način na koji sam pognuo glavu pred srebreničkim žrtavama govori o mom poštovanju prema njima”, kazao je kratko Vučić.

Autor: Anadolija

Leave a Comment