Dodik u Srebrenici: CIK nakon ovih izbora da podnese ostavku

BiH Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Centralna izborna komisija BiH poslije izbora u Srebrenici i Doboju treba da podnese ostavku i da se obavi zakonit izbore novog sastava komisije.

Dodik je naglasio da je potrebno i da se u BiH pristupi izradi novog izbornog zakonodavstva kako bi se do 2022. godine došlo u najboljim okolnostima za opšte izbore.

– Ukoliko ostane ovaj sastav CIK-a, sa ovakvim repovima koje vuče iza sebe, nelegitimnostima i nelagalnostima, lošim potezima, nezakonitim odlukama i drugim, veliko je pitanje kako će se održati ti izbori – rekao je Dodik u Srebrenici.

Dodik je ponovio da u suprotnom SNSD, čiji je lider, ima ozbiljnu namjeru da te izbore zaobiđe.

Prema Dodikovim riječima, dovoljno je da se u više od 40 lokalnih zajednica u kojima ova stranka ima vlast, donese odluke da se ne biraju opštinske izborne komisije, glasački odbori ili da se ne dozvoli upotreba objekata za korištenje na dan izbora.

– Hoćemo regularne izborne uslove, koji podrazumijevaju dogovor, kao u svim demokratskim zemljama. Ovo smo prihvatili zato što naprosto mislimo da, bez obzira na sve, treba sprovesti izbore, dobiti legitimne strukture na tim izborima, potvrditi njihovu legitimnost, konstituisati lokalne organe vlasti i nakon toga krenuti u razvoj – naglasio je Dodik.

Dodik je dodao da postoji sprega CIK-a i Suda BiH, te da nije bilo koristi od borbe i tužbi protiv CIK-a i njihovih odluka.

– Da postoji S od Suda BiH, sigurno bi proglasio nezakonitim izbore koji se prolongiraju više od mjesec dana, što je mimo zakona – rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da SNSD učestvuje na izborima jer nema drugog izbora, te da se ova stranka nije pripremala za ovakvu vrstu nezakonitog ponašanja.

– Naših 43 načelnika i 48 skupštinskih većina u Republici Srpskoj neće biti učesnik izbornog procesa koji će voditi ovaj CIK – ponovio je Dodik i rekao da to nije prijetnja, nego politički stav.

Dodik je objasnio da učešće SNSD-a na lokalnim izborima ne znači da je legitimno i zakonito donesena odluka CIK-a.

– Bili smo primorani, jer nije bilo naše da odlučujemo o tome kada će biti izbori. Mi ukazujemo na to da je prekršen zakon – rekao je Dodik.

On je naveo da bi odustajanje od izbora značilo prepustiti 43 opštine u Republici Srpskoj drugima, koji nisu bili spremni da bojkotuju te izbore, jer su učestvovali u svemu tome.

– Pogledajte sada šta su SDS i PDP napravili podrškom da se ponište izbori u Srebrenici. Ovo nije kraj, jer ako se na bojkot odluče politički Bošnjaci, onda će tužakati i tražiti da se ide na Ustavni sud i tako dalje. Što znači da će održavati priču o problemu koji ne postoji – rekao je Dodik.

On je istakao da vjeruje u pobjedu u Doboju, te da se čeka trenutak da se ona objavi.

Kada je riječ o inicijativi za izmjenu Izbornog zakona u BiH, Dodik je rekao da ne vjeruje u dogovor u BiH.

– Pokušavali smo to nekoliko puta. Najveći dio političke korupcije u BiH vezan je za slobodne mandate na listama. Kada dođe do dogovora među političkim partijama i kada se svi slože da mandat treba da pripada stranci, tada se SDA povuče, jer stranci misle da treba da budu otvorene liste – napomenuo je Dodik.

Dodik je mišljenja da jedini način da se u BiH uspostavi zdrava demokratska politička borba u BiH jeste da mandati pripadaju političkim partijama.

– Onda ne bi imali razna bježanja, prebjege, već bi imali stabilne institucije demokratskog karektera i demokratski sistem i ja bih to podržao – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, SDA to neće podržati jer im stranci kažu da to nije evropska vrijednost.

Dodik smatra da su otvorene liste temelj političke korupcije, jer se u pojedinim opštinama tačno zna cijena prelaska određenog odbornika iz jedne u drugu političku opciju.

Autor: Srna