Dodik: Teritorijalni integritet BiH nije sporan, iza mene stoji srpski narod

BiH Vijesti

Pojedini predstavnici međunarodne zajednice, visoki predstavnik, kao i Ustavni sud BiH radili su u posljednjih 20 godina na štetu Republike Srpske, ali RS ima legitimitet da se bori za svoje nadležnosti, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Poznato je javnosti da sam se ja sukobio sa svim visokim predstavnicima, pogotovo Pedijem Ešdaunom. Vidio sam šta je koncept, a oni su i dalje nastavili da kroje takvu politiku nizom mjera. A kada nema mogućnost da ih ostvare na bilo koji način, pojavi se Ustavni sud, gdje sjede tri stranca i dva Bošnjaka i donose sve odluke mimo Ustava – rekao je Dodik za RTRS. 

Dodik tvrdi da je ustavni poredak BiH srušen što su uradili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidejtonskih odluka.

– U suštini lično branim ustavni poredak iako oni koji se bave propagandnim ratom nameću da ga rušim – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je Republika Srpska sve to vrijeme trpila veliku štetu, ali da je legitimisala svoje pravo da se bori za Ustav i za nadležnosti koje su dobijene Dejtonskim sporazumom.

– Teritorijalni integritet BiH nije sporan sada, ali suverentitet jeste sporan poručio je Dodik.

On je na taj način prokomentarisao svoju izjavu “samostalnost Republike Srpske u granicima dejtonske BiH”.

– U Ustavu je jasno rečeno da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima. Takva stvar je i sa šumama. Šume, poljoprivredna zemljišta, teritorija pripadaju srpskom narodu i onima koji ovdje žive – rekao je Dodik.

Istakao je i da sankcija Republici Srpskoj neće biti jer, kako je kazao, iza njega stoji srpski narod. 

Autor: Avaz.ba