Dodik sam protiv svih: Međunarodna zajednica ovdje ne želi zajedničku, nego muslimansku državu

BiH Vijesti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na press konferenciji, koja je održana u Istočnom Sarajevu, još jednom je ponovio da će istrajati u poništavanju svih nametnutih odluka visokih predstavnika u BiH.

– Odluka Incka (Valentin Inzko, op. a.) je samo početak tog procesa, a definitivno je put ka tome da to sve učinimo. Sramne odluke Ustavnog suda koja se ponaša mimo Ustava – rekao je član Predsjedništva BiH. 

Dodik je najavio kako ga ovaj put neće moći niko zaustaviti.

– EU komisija predvođena Njemačkom i nekim drugim silama pokušavaju da učine RS nelegitimnom. Ovaj put nas ne može zaustaviti ni Evropska komisija, ni SAD, ni ovi Englezi koji su zakuhali sve to – rekao je Milorad Dodik.

Hoće da eliminišu prava dva naroda

Član Predsjedništva je ponovio da ovo nije secesija i ovo nije otcjepljenje. 

– Imajući u vidu naše razgovore sa prijateljima unutar EU, saznali smo da Evropska komisija neće uvesti sankcije Republici Srpskoj. Da li će to uraditi Njemačka ili neka druga zemlja, ne znam – rekao je Dodik.

Naglasio je da je međunarodna zajednica provodila samovolju podržavajući prvenstveno bošnjačku stranu, u čemu je prednjačila Velika Britanija.- Oni ovdje ne žele da grade zajedničku državu. Oni žele muslimansku državu. Sve što su uradili visoki predstavnik i međunarodna zajednica ovdje je afirmacija muslimanske politike – kazao je Dodik.

Prema tvrdnjama Dodika, ono što radi međunarodna zajednica u BiH je realizacija “muslimanske politike”.

– Sve što su uradili visoki predstavnici i međunarodni faktori je realizacija muslimanske politike, koja ide ka tome da eliminiše prava dva naroda, a promovira samo svoj. Nema potrebe Srbi, Muslimani i Hrvati da ratuju i nijedan cilj nije vrijedan toga – tvrdi Dodik.

Izvode nam mlade ljude

Dodik tvrdi kako za svoje posljednje poteze ima podršku srpskog naroda u BiH.

– Mi vjerujemo da smo favoriti naroda i zato ćemo nastaviti ovo da radimo. Ukoliko to ne učinimo kako smo planirali, Republika Srpska će biti ukinuta sa nekoliko odluka Ustavnog suda.

Član Predsjedništva je istakao kako SAD ima ubilački plan za RS.- Kako poštuju Sjedinjene Američke Države Republiku Srpsku već smo vidjeli. Oni samo žele da provedu svoj ubilački plan za RS – kazao je Dodik na pres konferenciji.

Dodik je kritikovao čak i pomoć koju BiH dobija od EU.

– Iz EU kažu da su veliki donatori, a ja kažem da su veliki usisivač. Izvode nam mlade ljude, radnu snagu. Mi ih ovdje školujemo, ulažemo u njih, a oni ih odvode. Kada izračunamo ono što je EU nama dostavila i podmuklo izvukla, onda je to mnogo više. Čitava RS i rukovodstvo RS je uveliko uvjereno da imamo pravo na ustavnu poziciju. Naši akti nisu akti za razbijanje teritorijalnog integriteta. Visoki predstavnik se ovdje može šepuriti koliko hoće – smatra Dodik.

Nerealno za očekivati

Dodik tvrdi ako ne provede svoje odluke, da će RS nestati.

– Ukoliko ovo ne učinimo kako smo planirali, RS će nestati ako bude još odluka Ustavnog suda BiH. Ne bi bilo čak ni nerealno očekivati i da nam ukinu i Vladu i Narodnu skupštinu – rekao je Dodik.

Osvrnuo se i na izjave kako vlast u RS-u sada sve radi kako bi sakrila svoj kriminal.

– Neće biti rata. Ovaj narod ne treba da se sikira. SNSD je potpuno jedinstven – rekao je Dodik.

Istakao je da je Dejtonsski ustav sveto pismo.

– Danas sam rekao da ukoliko EU donese odluku o sankcijama RS, neka zapišu da je to datum za samostalnost RS – zaključio je.

Na kraju je dodao kako je direktor Agencije za lijekove u BiH Aleksandar Zolak neprijatelj broj 1 RS-u.

– Zolak je državni neprijatelj broj jedan, a Agencija za lijekove do sljedeće sedmice neće postojati u RS-u – kazao je Dodik.

Autor: Avaz.ba