Dodik: Potrebno pristupiti izboru novog sastava CIK-a BiH

BiH Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da treba izabrati novi sastav Centralne izborne komisije (CIK) BiH, jer se bez toga neće desiti promjena izbornog zakonodavstva.

“Mi smo ranije rekli, ukoliko ovaj sastav CIK-a ostane opšti izbori iduće godine biće upitni i veoma će se teško održati. Mi, naravno, imamo i plan za rigorozno postupanje, ali i vjerujemo da možemo da održimo i dijalog”, rekao je Dodik novinarima u Prijedoru.

On je naveo da nema zemlje na svijetu, pogotovo višestranačke parlamentarne demokratije u kojoj izborni subjekat, a to su političke partije, i oni koji su zainteresovani za izborni preces, ne učestvuju u dogovoru o tome, a ovdje u tome, kako je rekao, učestvuju američka, britanska i druge ambasade.

“Neće se desiti promjena izbornog zakonodavstva, dok se ne promijeni ovaj CIK. Kad se promijeni ovaj CIK i dođemo do novih izbornih uslova, onda se mogu održati kvalitetni izbori”, poručio je Dodik.

On je naveo da su spekulativni izbori u kojima nema nijedan prigovor iz Srebrenice na dan izbora, pa se proglase nelegalnim, a iz Mostara dođe 500 pa se proglase legalnim.

Autor: Srna