Dodik otkrio detalje sastanka s Palmerom, govorio i o Kosovu

BiH Vijesti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je današnji sastanak članova Predsjedništva BiH sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom bio dobar, te da je američki diplomata ukazao na potrebu partnerstva SAD i BiH i da se za sva pitanja u BiH uspostavi liderstvo, a stvari rješavaju na osnovama konsenzusa.

Dodik je rekao da je Palmer ukazao na to kao način na kome BiH može da se gradi u budućnosti.

On je napomenuo da je na sastanku bilo riječi o nekoliko tema, među kojima i o obilježavnju 25 godina potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u čijem usvajanju su SAD sa partnerima imale značajnu ulogu, dok će uloga Predsjedništva BiH biti da sačini program obilježavanja.

Dodik je naglasio da treba da se sačini program koji bi bio vlasništvo Predsjedništva BiH i koordiniran sa ostalim faktorima i subjektima.

“Trebalo bi da se pristupiti određenim stvarima u vezi sa tim programom. Rekao sam i da u okviru obilježavanja, ukoliko se traži snažna politička izjava Predsjedništva, trebalo bi da postigne saglasnost za prestanak mandata visokog predstavnika u BiH koji je remetilački faktor i ničemu ne služi i da bi samo opravdao svoju platu tako što se ponekad nesuvislo javi da nešto pogrešno kaže”, izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da je potrebno da se izrazi pijetet prema svim žrtvama u prošlom ratu i da se odbace razne spekulacije koje su na političkom terenu često prisutne, a to je kako kvalifikovati sukob u BiH.

“To je Dejtonskim sporazumom kvalifikovano kao tragični sukob i to je adekvatno, ali čujemo i kvalifikacije o agresiji i drugom, što se ne može ttolerisati”, poručio je Dodik.

Autor: Vijesti.ba