Dodik otima od države: BiH nema pravo na imovinu

BiH Vijesti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je tema sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio “Otvoreni Balkan”, za šta u BiH nema spremnosti da se podrži.

Kada je riječ o odnosima sa Ruskom Federacijom, Dodik je rekao da su kontakti dobri kao što su dobri i sa EU.

– Prije dva, tri dana bio sam sa ruskim ambasadorom u Banjaluci, razgovarali smo o našoj saradnji – dodao je Dodik.

On je najavio stavljanje van snage zakona Pedija Ešdauona o zabrani raspolaganja imovinom i njeno uvođenje kao imovine Republike Srpske.

Mi ćemo desetog donijeti odluku da stavimo van snage Ešdaunov zakon o zabrani raspolaganja imovinom i stavićemo obavezu da se ta imovina efektno uvede kao imovina Republike Srpske – rekao je Dodik u Sarajevu.

On je dodao da to pravo priznaje i drugom entitetu, kao i da ne prihvata da se ruši Ustav BiH i da se to stavlja na nivo BiH.

– Sada sam predložio da dva entiteta i Brčko distrikt naprave sporazum i potvrde saglasnost da imovina koja se nalazi na prostoru jednog entiteta pripada tom entitetu, onom drugom drugo, distrikt pripada Brčko distriktu i eto, to je rješenje – dodao je Dodik.

On je ponovio da pravo na imovinu pripada entitetima, te da je Ustavni sud BiH oskrnavio Ustav uzimajući pravo da odluči o tome šta je meritorno, to je apsolutno neprihvatljivo.

Ukazao je da je ta priča o imovini dio jedne strategije, centralizacije u BiH, unitarizacije.

– Parlamentarna skupština BiH se ne zove slučajno tako, to nije klasičan parlament i ne može on odlučivati o tome. BiH nema pravo na imovinu – rekao je Dodik, te ponovio i da OHR i visoki predstavnik ne postoje.

Autor: Vijesti.ba / Fena