Dodik: Od Dejtonskog sporazuma napravljen je masakr

BiH Vijesti

Potpisivanje Dejtonskog sporazuma poseban je dan u historiji ovog prostora i naroda, kazao je danas član Predsjedništva BiH Milorad Dodik te dodao kako je upitno šta je od njega danas ostalo.

Dodik je istakao da “svih ovih 26 godina imamo situaciju da nam se Dejtonski sporazum devalvira”.

Poručio je da je Republika Srpska ostala vjerna i nije odustajala od slova Dejtonskog sporazuma, i onda kada su “drugi provodili duh Dejtona, praveći masakr od sporazuma”.

– Danas, kao što je bilo i prethodnih 25 godina, BiH je međunarodni protektorat, koji s vremena na vrijeme liči na koloniju zapadnih zemalja – rekao je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

NAveo je dalje da su “stranci u BiH, vršeći silu, mijenjali Dejtonski sporazum kroz četiri stranca – visokog predstavnika i tri strane sudije u Ustavnom sudu BiH”.

Dodik je naglasio da je “Dejtonski sporazum u sebi imao nekoliko važnih odredbi koje su omogućile da se zaustavi ratni sukobi, te da je među ključnim ta da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci prihvaćeni kao konstutituvni narodi, te da se BiH sastoji od dva entiteta – Republike Srspke i FBiH”. 

Autor: Avaz.ba