Dodik o ispitivanju u Tužilaštvu BiH: U pitanju je lažna prijava Bisere Turković

BiH Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se jučer u Istočnom Sarajevu sa novoizabranim gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem.

Nakon sastanka, u izjavama za medije, komentirao je pismo visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) Narodnoj skupštini RS da povuče povelje za zasluge koje je Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada parlamenta, prije četiri godine dodijelio Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, koji su u Haškom sudu osuđeni za ratne zločine.

– Pokazao je najniže strasti i mržnju prema srpskom narodu. Zaradio je ozbiljan novac vršeći dužnost visokog predstavnika. Oni savršeno dobro znaju da mi nećemo prihvatiti nikakvo njihovo nanošenje odluka – rekao je Dodik.

Nazivi po zločincima

Također, istakao je i da u Sarajevu postoje brojni objekti, škole, koje nose nazive po osuđenim zločincima iz Drugog svjetskog rata.

Na pitanje kakve sankcije bi mogle uslijediti ukoliko ne ispoštuju naredbu o oduzimanju priznanja osuđenik ratnim zločincima, Dodik je rekao kako “nije baba gatara da zna kako on razmišlja”.

– Previše zla nam je nanio i dodvoravao se muslimanima u Sarajevu – rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekao je danas da je u državno Tužilaštvo pozvan kao svjedok te da mu nisu predočena bilo kakvo krivično djelo, optužnica ili slično.

Gdje se nalazi ikona

On je dodao da se radi o ”lažnoj prijavi ministrice vanjskih poslova Bisere Turković” te da su ga u Tužilaštvo pitali ”banalne stvari poput toga ko je dogovorio posjetu Sergej Lavrova”.

Na pitanje gdje se nalazi ikona i da li je još u trezoru u Istočnom Sarajevu, nije konkretno odgovorio.

Ponovio je odranije stavove o ovom slučaju i rekao da je ”završio s davanjem izjava vezano za ikonu”.

Autor: Avaz.ba