Dodik: Komšić je Makronu iznio lični stav

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić iznio privatni stav u razgovoru s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), kojem je rekao da nije tačna izjava francuskog lidera da je BiH tempirana bomba zbog prijetnji od povratnika sa sirijskog ratišta.

– To nije stav Predsjedništva. Ono što utvrde tri člana Predsjedništva je stav BiH. To što priča Željko Komšić njegov je lični stav – rekao je Dodik novinarima u Drvaru.

On je podsjetio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o bilateralnom sastanku Komšića i Makrona.

– Komšić se nalazi na multilateralnom skupu kojem prisustvuje i Makron i sasvim je prirodno da su imali priliku da se pozdrave i popričaju. Nije uredu da bude osporen stav predsjednika tako moćne države, ali to je Komšićev izbor. Ja to ne bih tako uradio i, da sam bio u prilici, rekao bih da mu zahvaljujem na tačnim ocjenama o tom pitanju – kaže Dodik.

On je dodao da ne smatra da je Makron pogriješio u ocjeni te da i on zna da u BiH nema jedinstva u vezi s pitanjem radikalnih islamista.

– Obični ljudi u BiH strepe od toga. Danas imamo vijest da se u BiH vraća više od 200 ljudi. BiH ne može da zbrine takvih 10 lokalnih ljudi, a kamoli one koji dolaze sa strane jer nema nikakvog plana. Ne bih volio da se praktično pokaže da je Makron bio u pravu i učinit ćemo sve da zaštitimo naše građane – poručio je Dodik.

Autor: Srna