Dječak u vrtić unio bombu, nastavnik umalo dobio srčani udar

Pripadnici švedskog specijalnog tima zatvorili su jednu predškolsku ustanovu u Kristinajštadu na jugu Švedske, nakon što je dijete donijelo granatu na čas.

Policija je pozvana nakon što je osoblje vrtića otkrilo sumnjivi predmet nakon što su djeca otišla kućama, a na licu mjesta utvrđeno je da se radi o granati, zbog čega je pozvan specijalni tim za razminiranje, prenosi “CNN”.

Portparol policije rekao je da predmet liči na pušku, ali da je okrugao, kao i da ga je tim demontirao u vrtiću u kontrolisanom okruženju jer je procenjeno da je “suviše opasno da bi se pomjerao“.

Eksplozivnu napravu dijete je pronašlo na poligonu koje je koristila vojska za vježbe, piše “Tanjug”.

– Vojska koristi velike otvorene prostore za vježbe, međutim nekoliko puta godišnje oni su otvoreni za javnost kada nema pucnjave. Ljudima se obično govori da ne diraju ništa od predmeta – rekao je portparol.

Za sada nije utvrđeno koje dijete je donijelo predmet u vrtić, a portparol je dodao da se radi o djeci mlađoj od sedam godina, kao i da je slučaj zatvoren.

Ipak, jedan policijski zvaničnik Tomas Soderberg, kaže da bi to moglo da se promijeni, jer se radi o veoma opasnoj situaciji.

– Da je naprava eksplodirala dok su se djeca tu igrala, moglo je da se katastrofalno završi – rekao je on “CNN-u”.

Kako je rekao, dijete je vjerovatno mislilo da je predmet zanimljiv, a roditelji nisu znali da imaju granatu u kući.

On je dodao i da to nije jedinstven slučaj, budući da je prije nekoliko godina jedno dijete iz osnovne škole takođe donelo granatu na čas i stavio je na sto za stoni tenis.

– Kada je naišao nastavnik samo što nije dobio srčani udar – rekao je Soderberg.