Deveti dan napetosti na Kosovu: Specijalci se ne povlače

Svijet Vijesti

Na Kosovu je i dalje napeta situacija s obzirom na to da se ni kosovski specijalci ne povlače sa položaja, a ni Srbi koji deveti dan protestuju.

Razlog njihovog protesta je raspoređivanje specijalnih snaga policije na administrativnim prijelazima Jarinje i Brnjak te odluka Prištine o zamjeni registarskih tablica.

Helikopteri Kfora u dva navrata su jučer nadlijetali Jarinje i Brnjak, kao i sjever Kosova, a iz ove formacije su poručili da pomno prate situaciju na cijelom Kosovu te da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola, uključujući i sjever.

“Kfor pomno prati situaciju na cijelom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primjenu svog mandata – proisteklog iz Rezolucije 1244 Savjeta sigurnosti UN-a iz 1999. – kako bi se osiguralo bezbjedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu”, naveli su iz Kfora za “Kosovo online”.

Jučer je došlo do incidenta u južnom dijelu Kosovske Mitrovice u kojem je učestvovala grupa od petnaestak Srba, niko nije teže povređen iako su neki napadnuti flašama i noževima.

Kosovska agencija za civilnu registraciju objavila je podatak da je od 20. septembra, kada je uvedena mjera izdavanja privremenih tablica, do danas izdala nešto više od 10.000 tablica, uglavnom, na prijelazima, a dio i na teritoriji sjevera Kosova, ali da je najveći broj tablica izdat na administrativnom prijelazu Merdare.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u videosnimku objavljenom na “Instagramu” da je važno “da su svi ljudi razumjeli koliko je situacija teška, koliko su nam vezane ruke na Kosovu, ali da moramo da se borimo za svoj narod”.

Specijalne jedinice policije – Rosu raspoređene su od 20. septembra na administrativnim prijelazima sa centralnom Srbijom.

Autor: Vijesti.ba