Devet aviona u Južnoj Americi prizemljeno zbog bombaških prijetnji

Devet aviona izvršilo je prinudna slijetanja tokom letova unutar vazdušnog prostora Čilea, Argentine i Perua zbog bombaških prijetnji koje je registrovala čileanska uprava za civilni avionski saobraćaj, izjavio je danas direktor ove službe.

Najmanje dva aviona pripadaju kompaniji “LATAM airlines”, a tri niskotarifnoj čileanskoj kompaniji “Sky”, potvrdili su ovi prijevoznici, piše “Srna”.

Victor Villalobos Collao, generalni direktor čileanske uprave za civilni avionski saobraćaj, rekao je da je upućeno ukupno 11 prijetnji, od kojih su dvije bile “fiktivne”, a devet se odnosilo na postojeće letove.

Svi avioni su pregledani i utvrđeno je da u njima nema eksploziva, a dva su dobila dozvole da nastave letove, rekao je Collao.

On je dodao da policija pokušava utvrditi porijeklo prijetećih telefonskih poziva upućenih firmi LATAM i upravi civilnog aviosaobraćaja.

“Uvijek imamo napušten kofer ili dva. To je normalno. Ali ovo je bio sasvim poseban slučaj”, rekao je Collao novinarima na aerodromu u Santijagu.