Detalji rasističkog skandala u Kadizu, fudbaleri Valensije bili prisiljeni vratiti se na teren

Sport

U susretu 29. kola španske La Lige Kadiz je pobijedio Valensiju s 2:1, no susret je obilježio rasistički ispad zbog kojeg je dvoboj bio prekinut na 20 minuta.

Nogometaši Valensije napustili su teren u 30. minuti susreta nakon što je defanzivac Muktar Dijakabi (Mouctar Diakhaby) optužio protivnika za rasizam. Španski mediji navode kako je francuskog defanzivca na rasnoj osnovi vrijeđao Kadizov defanzivac Huan Kala (Juan Cala).

Igrači su se na kraju vratili na teren, ali bez Francuza koji je zatražio zamjenu. Iz Valensije su poručili kako su bili prisiljeni vratiti se pod prijetnjom kazne.

– Klub niti u jednom trenutku nije pozvao igrače da se vrate na teren. Sudija je prenio igračima potencijalne posljedice nevraćanja na teren. Igrači su bili prisiljeni igrati pod prijetnjom kazne – poručili su s Mestalje, prenosi Hina.

– Ovo što se danas dogodilo nikad se više ne bi smjelo ponoviti u nogometu – dodali su iz tabora “Šišmiša”.

Trener Valensije Havi Grasija (Javi Gracia) rekao je kako je Dijakabi “ozbiljno potresen” naglasivši kako je njegovoj ekipi rečeno da bi mogli biti sankcionirani ako se ne vrate na teren.

– Razgovarali smo s Dijakabijem, rekao je da nije u mogućnosti igrati, ali razumio je da se moramo vratiti jer nam prijete sankcije,” rekao je trener.

Autor: Avaz.ba