Desetine hiljada ljudi treći dan zaredom protestuje u Barceloni

Desetine hiljada Katalonaca protestovale su u Barceloni, treći dan zaredom, i sukobljavale se s policijom, izražavajući gnjev zbog dugačkih zatvorskih kazni na koje je Vrhovni sud Španije osudio devet katalonskih separatista.

Demonstranti su sinoć bacali u vazduh stotine rolni toalet papira, a organizatori navode da na taj način žele da pokažu da “ima puno toga što zahtijeva čišćenje”.

Stotine pripadnika policije su u pripravnosti, pošto je u sukobima koji su u prethodna dva dana izbili na protestima u Barceloni i drugim katalonskim gradovima povrijeđeno više od 200 ljudi. Direktor katalonske policije Pere Ferrer rekao je da vlasti očekuju nove sukobe s radikalnim separatistima.

Španski premijer u tehničkom mandatu Pedro Sanchez rekao je da vlasti neće biti isprovocirane da preduzmu drastične mjere poslije sukoba policije i demonstranata u Kataloniji.

U sinoćnjem obraćanju putem televizije Sanchez je kazao da će vlada Španije odgvoriti na nasilje “čvrstinom, smirenošću i jedinstvom”.

Sanchez se tokom dana konsultovao u Madridu s drugim političkim liderima o situaciji u Kataloniji, a neki od njih su tražili uvođenje vanrednih mjera u tom španskom regionu.

Za nasilje na protestima španski premijer je optužio “organizovane grupe ekstremista”.

Vrhovni sud Španije osudio je u ponedjeljak devet bivših katalonskih zvaničnika na kazne zatvora od devet do 13 godina, zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine.

Autor. Beta