Denis Zvizdić o ključnim porukama Evropske komisije

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je danas na konferenciji za novinare da je Mišljenje Evropske komisije pozitivan signal.

– BiH je ispunila sve zadatke koji su bili stavljeni pred nju – rekao je Zvizdić, nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH, ambasadorom Lars-Gunnar Wigemarkom.

Zvizdić je dodao kako je najveći posao urađen u periodu prje početka predizborne kampanje, te da je to bio najbolji period BiH na putu evropskih integracija.

– To je naglašeno i u ovom Mišljenju Evropske komisije – kazao je Zvizdić.

U protekle četiri godine, kako je naveo, završeni su svi potrebni zadaci, koji su realizirani u procentu od preko 90 posto na državnom nivou, a kumulativno zajedno s entitetima skoro dvije trećine aktivnosti koje su definirane u Reformskoj ekonomskoj agendi.

Podsjeća da je usvojen Mehanizam koordinacije i odgovoreno na izuzetno zahtjevan i obiman Upitnik sa preko 4.000 pitanja, na skoro 30.000 stranica.¸To je, kako je rekao, najvažniji dio evropskog puta.

Prema njegovim riječima, naša zemlja u potpunosti se posvetila ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i 
pridruživanju, usvojene su sve ključne cjelodržavne strategije, te deblokirano preko 400 miliona eura IPA sredstava.

– Napravili smo u regionu najznačajnije pomake u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma, i značajno unaprijedili ekonomsku situaciju, te osigurali mjerljiv rast u svim sferama ekonomskog života, što je posebno i na pozitivan način apostrofirano i u samom Mišljenju – kazao je Zvizdić.

Zahvalio je svima koji su doprinijeli da BiH dobije Mišljenje Evropske komisije. 

– Nije bilo vremena da uradimo detaljnu analizu dokumenta koji je danas predstavljen, ali na osnovu srži jasno je šta BiH treba učiniti na putu pristupanja Evropskoj uniji – poručio je Zvizdić.

Ključna poruka iz Mišljenja je da neće i ne može biti nikakvog prilagođavanja ničijim partikularnim i političkim interesima u BiH, već se striktno moraju slijediti evropske upute, dodao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.