Demokrati: Trump je napad na Kapitol gledao kao da je reality show, uživao je

Svijet Vijesti

AMERIČKI senat je jučer započeo suđenje bivšem američkom predsjedniku zbog poticanja pobune, odnosno zbog smrtonosnog siječanjskog napada na zgradu američkog Kongresa.

Tužitelji su naveli kako je Donald Trump zakuhao, planirao i poticao taj napad.

Na do sada neviđenim snimkama prikazana je krvožedna rulja koja napada Kongres, policajce koji pokušavaju zaštititi političare u objektu, zastupnike koji se boje za svoj život i zaposlenike koji se skrivaju iza zaključanih vrata, piše CNN.

“Trump je to gledao na TV-u poput reality showa”

Snimke s nadzornih kamera prikazuju kako su tadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea odvodili iz zgrade dok su u neposrednoj blizini prosvjednici vikali da ga treba objesiti. Vidi se kako se Trumpova sljedbenica Ashli ​​Babbitt pokušavala popeti kroz prozor koji su razbili prosvjednici prije nego što ju je upucala policija.

“Kada je njegova rulja okupirala Senat, napala Bijelu kuću i policiju, Trump je to gledao na TV-u poput reality showa”, rekao je glavni demokratski tužitelj Jamie Raskin.

“Uživao je u tome. Nije nas kao vrhovni zapovjednik zaštitio, nego je poticao na pobunu i pisao tvitove koji su samo još više potaknuli razuzdanu gomilu”, dodao je.

“Ugrozio je temelj američke demokracije”

Devet demokratskih tužitelja Zastupničkog doma reklo je jučer da je Trump počeo poticati bijes svojih pristaša puno prije 6. siječnja prošle godine.

“Trump je prošlo proljeće shvatio da bi mogao izgubiti izbore u studenom i počeo je saditi sjeme bijesa među svojim pristašama govoreći da bi mogao izgubiti izbore samo ako budu ukradeni”, rekao je zastupnik Joseph Neguse.

Ako “želimo spriječiti da se nešto ovakvo ikada ponovi, on mora biti osuđen”, dodao je.

Demokratski tužitelji tvrde da je Trump ugrozio temelj američke demokracije, mirnu predaju vlasti.

Proces suđenja

U utorak je Senat s 56 glasova za i 44 protiv potvrdio da je suđenje Donaldu Trumpu u skladu s Ustavom.

Obje strane imaju na raspolaganju po 16 sati za iznošenje argumenata pred Senatom, koji funkcionira kao sud. Trump se odbio dobrovoljno pojaviti pred Senatom.

Očekuje se da će iznošenje argumenata trajati do kraja tjedna, a nakon toga će senatori moći postavljati pitanja objema stranama.

Glasanje Senata o samom opozivu moglo bi uslijediti već u ponedjeljak, ovisno o tome hoće li se pozivati svjedoci ili ne.

Za potvrdu ustavnosti postupka u utorak je bila dovoljna natpolovična većina glasova, a glasanje je pokazalo da demokrati za sada nemaju potrebnu dvotrećinsku većinu za sam opoziv, koji bi onemogućio Trumpa u obavljanju javnih dužnosti u budućnosti.

Demokratima se u tom glasanju priklonilo šest republikanaca, a za opoziv im je potrebno 17 glasova republikanaca u Senatu u kojemu je po 50 demokrata i republikanaca.

Trumpovi odvjetnici: Ne može mu se suditi pred Senatom, sad je privatna osoba

Trumpovi odvjetnici u utorak su tvrdili da se američkom predsjedniku, zbog činjenice da je 20. siječnja, završetkom mandata, napustio Bijelu kuću, ne može suditi pred Senatom jer je privatna osoba.

Demokratski zastupnici koji su bili u ulozi tužitelja u utorak su započeli postupak videom u kojemu su bile kombinirane snimke nasilnog upada Trumpovih pristaša u zgradu Kapitola i Trumpovog govora koji je prethodio tomu i u kojem ih je pozvao da se “pakleno bore” kako bi spriječili gubitak izbora koji je pretrpio 3. studenoga prošle godine na predsjedničkim izborima.

U nasilju je ukupno pet osoba izgubilo život, a rulja je zastupnike, koji su se okupili da potvrde izbornu pobjedu Joea Bidena, natjerala u bijeg u potrazi za spasom.

Više od polovice Amerikanaca smatra da Senat treba opozvati Trumpa

Trump je dva mjeseca neprestano ponavljao neutemeljene tvrdnje da mu je izborna pobjeda ukradena.

“Ako se ovdje ne radi o djelu za opoziv, onda takvo nešto ne postoji”, kazao je senatorima u utorak demokratski zastupnik Raskin, koji je emotivnim obraćanjem predvodio tim od devet članova Zastupničkog doma koji služe kao tužitelji.

Raskin, nekadašnji profesor prava, kazao je kako je suđenje s pravnog stajališta nesporno jer je počelo u trenutku dok je Trump još bio predsjednik.

Prema anketama čiji su rezultati objavljeni u utorak, između 52 i 56 posto Amerikanaca smatra da Senat Trumpa treba opozvati i da je odgovoran za poticanje nasilnog upada u Kongres. 

Autor: Index.hr/Hina