Delon dobio pocasnu Palmu iz ruku svoje kceri Anouchke

Za ljubav publike

Alain Delon koji priznaje 83 godine a ima ih skoro 85, nikada nije dobio bilo kakvo priznanje na najprestiznijoj, svjetskoj filmskoj smotri. Napokon mu je to uspjelo, iako je bio pod mocnom “paljbom” feministkinja s obje strane oceana.

Cuveni “Samuraj” francuskog filma, uvijek vitak i elegantan uprkos cinjenici da je dobro zagazio u deveto desetljece postojanja, rasplakao se zbog ovacija kanske publike, kojoj ne treba mnogo da priredi posebnosti, svim ucesnicima festivala. Svi uzvanici ceremonije dodjele pocasnje Palme u dvorani Bunuel, imali su badgeve na kojima je pisalo “Star”, sto je dobro zabavilo galskog ministra kulture Francka Reistera, koji je na kratko vrijeme dosao iz Pariza na Azurnu obalu, zbog nesvakidasnjeg dogadjaja.

Alen Delon je najprije pozdravio publiku setajuci crvenim tepihom uz glazbu iz filma Henrija Verneuila “Klan Sicilijanaca”/Clan des Siciliens/. Prije nego sto je zapoceo izlaganje, glumac i producent je podvukao kako misli na Mireille/Darc/ i Romy/Schneider/, poznate glumice sa kojima je proveo dio postojanja. Nastavio je u svom stilu :-Zvijezda sam i zato vam zelim izraziti zahvalnost, to dugujem publici i nikome drugom! Izvinite, ali veceras oznacavam ne samo kraj karijere /sto je trajala 62 godine/, vec i zavrsetak zivota! Ovo je malo i posthumna pocast, iako jos nisam izcezao. Ali treba otici i to cu uciniti.

Pored francuskih ostvarenja, glumac je pomenuo i tri americka filma u kojima je tumacio znacajne likove.-Kamera je kao zena, uvijek sam je gledao u oci!Znate, tesko je biti ovdje nakon vise od sest desetljeca i jos uvijek trebati ljubav publike.

Autor: Dzana Mujadzic