Danas novi protesti u Sarajevu

BiH Vijesti

Danas se održavaju novi protesti u glavnom gradu BiH sa početkom u 12.05 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Organizatori, između ostalog, traže da se imenuju novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji će u roku od 14 dana po imenovanju javnosti predstaviti jasan i provodiv Akcioni plan borbe protiv pandemije korona virusa i upravljanja krizom, javlja BHRT.

Podsjećamo, više stotina građana okupilo se prije desetak dana u Sarajevu zbog nenabavke vakcina i ugrožavanja javnog zdravlja, na protestima organizovanim putem društvenih mreža pod nazivom “Borba za život”.

Građani su tada blokirali glavnu saobraćajnicu kod Parlamentarne skupštine BiH, a nadležnim u transparentima poručivali: „Zaradite platu“, „pi-si-ar test obavezan za sve koji ulaze u BiH“, „Dosta je“, „Spavate li mirno“.

Neformalna grupa „Borba za život“ tražila je ostavke ili čvrste garancije rukovodstva da će masovna imunizacija započeti do kraja aprila.

Na listi zahtjeva organizatora nalazila se i smjena starog i imenovanje novog saziva Savjeta ministara BiH i Vlade FBiH, koja je imala rok od 14 dana da izađe s jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbu protiv pandemije korona virusa, te hitno uvođenje pi-si-ar testova za sve koji ulaze u BiH.

Za ispunjenje ovih zahtjeva postavljen je rok od sedam dana, do 13. aprila 2021. godine.

Autor: Vijesti.ba