Crvene Marianne umjesto zutih prsluka

Streptease na Champs Elysées

Proslog weekenda, do zuba naoruzani pariski policajci, imali su posebno iznenadjenje : na “najljepsoj aveniji na svijetu” koju su mnogi zuti prsluci znalacki izbjegli, protestvujuci u drugim djelovima Grada svjetlosti, pojavilo se pet privlacnih, mladih zena sa prepoznatljivim, simbolicnim kapuljacama i amblematicnim kokardama, oznakama Republike koje su isticale gole, srebrom premazane grudi i priblizile se policijcima, pod ratnom spremom. Bez bilo kakvih revandikacija niti trasparenata, suvremene Marianne su pozirale fotografima i izvjestacima iz cijelog svijeta, sto danima opsjedaju Pariz isto kao i hollywoodske filmske zvijezde. Zabiljezeno je prisustvo Ume Thurman i Owena Wilsona. Mlade zene su brzo iscezle a pronijela se glasina kako su iz novog odjela feministicke grupe Femen.

Skidanje u Lourdesu

Demant je brzo stigao pa se saznalo da se radilo o suradnicama francusko- luksemburske performatorke Deboorah de Robertis. Umjetnica poznata po slicnim istupima se sasvim razodjenula prije cetiri godine u pariskom Muzeju d’Orsay, ispred cuvenog platna Gustavea Courbeta, “L’Origine du Monde”/Porijeklo svijeta/. Isto je uradila u Muzeju Le Louvre, pred legerdarnom Mona Lisom pa se skinula i u svetilistu Lourdes, gdje su je nastojali pokriti, pozvavsi policiju. Slijedeceg svibnja Deborah de Robertis ce odgovarati pred pariskim sucima zbog spolnih egzibicija.
Nakon odlaska mladih i neobicnih manifestantica, nanovo su zapoceli fizicki obracuni i lupanje izloga brojnih trgovina na Champs Elysées.