Crkva Notre Dame se restaurira

Notre Dame se podmladjuje

Sesnaest bakarnih skulptura skinute su sa postolja na krovu slavne pariske katedrale, ovjekovjecene u djelu Victoa Hugoa “Zvonar Bogorodicine crkve”. Davno planirana restauracija ce se zavrsiti 2021.Nakon 150 godina boravka pod pariskim nebom, apostoli i evandjelisti odlaze na podmladjivanje.

Parizani su ovih dana bili svjedoci neobicnog dogadjaja : vise od 10 sati su mogli posmatrati spustanje kipova od 250kg, visokih 3m. Svima je najprije odstranjena glava pa su objeseni za bazu vrata, polako spustani na zemlju, zahvaljujuci dizalu, visokom 100m.

Historijska restauracija zeleno sivih statua je u okviru projekta renoviranja Notre Dame.

-Dogadjaj je poseban, magican!Prvi put ih vidimo izbliza jer su postavljeni na krov katedrale 60 godina 19 stoljeca-objasnila je Marie-Hélène Didier, konzervatorica zaduzena za kulturno-umjetnicko naslijedje, ujedno odgovorna za restauraciju crkve. Kipovi ce u parovima odlaziti u oblast Dordogne gdje ce se detaljno renovirati u specijalnim ateljeima, dok ce ostali biti izlozeni u sredistu katedrale.Vrijeme, nepogode, polucija su dobro ostetili bakarne statue ciji su se dijelovi tijela odvojili.Restauracijom ce nanovo dobiti karakteristicnu, originalnu smedju boju. Prema tvrdjenjima Jeana-Michela Guilmenta, zaposlenika odjela za kulturne djelatnosti, apostoli ce se ponovo uspeti na krov Notre Dame, 2022 godine.

Radovi obuhvataju cjelokupni krov cija se goticka struktura takodjer obnoviti. Cijena poduhvata je 11 milijuna eura a samo kipovi stoje 800 000 eura.

Projekt je prijeko potreban spomeniku sagradjenom izmedju 1163 i 1345 godine, kojeg posjecuje 13 milijuna turista.

Autor: Dzana Mujadzic