Čović uputio pismo ambasadorima, EU dužnosnicima i EPP-u: Radi se o djelima teške krađe

BiH Vijesti

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović uputio je danas novo pismo na adrese ambasadora u BiH, EU dužnosnika i dužnosnika EPP-a kako bi ih, navode iz HDZ-a, upoznao s događajima vezanim za lokalne izbore u Gradu Mostaru.

Kako je naveo, zabrinut je zbog događaja u vezi s lokalnim izborima u Gradu Mostaru.

– Lokalni izbori u Gradu Mostaru održani su 20. prosinca i dočekani kao dugo priželjkivan i prijeko potreban pomak. Vjerujem da dijelimo obostranu zabrinutost zbog činjenice da ni nakon mjesec dana od zatvaranja birališta rezultati izbora još uvijek nisu poznati! Umjesto rezultata, koje smo trebali imati neposredno nakon izbora, i dalje se istima manipulira i na različite načine špekulira, što je nedopustivo! Lanac nepravilnosti na koje sam upozoravao u prethodnoj prepisci, a kojih ste i sami svjesni, doveo je u veliku neizvjesnost sudbinu cjelokupnog izbornoga procesa. Zbog toga sam i upozoravao međunarodne partnere na nužnost strogog nadzora izbornog procesa, sve kako bi se integritet lokalnih izbora zaštitio i vratio demokratski sjaj koji pripada ovom gradu-  naveo je Čović.

Zatražio neopozivu ostavku članova CIK-a

Kako je naveo, zatražio je neopozivu ostavku članova CIK-a i Gradske izborne komisije Grada Mostara.

– Naravno, imajući u vidu ozbiljnost situacije, ostavke ne mogu biti dovoljne. U cijelu priču uključena su nadležna tužiteljstva, uz obilje dokaza, s ciljem kaznenog gonjenja i preciznog utvrđivanja odgovornosti unutar te institucije, ali i sudionika izvan nje. Danas je potpuno jasno kako je način na koji je Središnje izborno povjerenstvo bilo izabrano, mimo zakona i propisanih procedura, već bio svojevrsna uvertira u devastaciju izbornog procesa, kojoj nažalost danas svjedočimo. Da se razumijemo, radi se o djelima teške krađe, otuđenja demokratskih prava naših građana. Stoga čvrsto vjerujem da sudski procesi koji predstoje u tom dijelu trebaju biti izloženi sudu javnosti kako bi se potaknula javna svijest o štetnosti i nedopustivosti takvog djelovanja te zloporabi državnih institucija poput Središnjeg izbornog povjerenstva za provođenje nezakonitih radnji. Središnje izborno povjerenstvo institucija je koja nosi zakonsku obvezu i odgovornost nad organizacijom i realizacijom izbora i ako svi olako pređemo preko toga, a ne vidim kako je to moguće, pitanje je kakvu šansu i perspektivu imaju već sljedeći opći izbori 2022. godine?! – poručio je Čović.

Naveo je da je Hrvatski narodni sabor BiH podnio je kaznene prijave Tužiteljstvu BiH i Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije, sada dopunjene i “saznanjima kako su se fiktivni glasači počeli vraćati na svoje stvarne adrese uslijed kraja izbora”.

Počinjene izborne malverzacije

– Zbog toga su hrvatski predstavnici zatražili poništavanje ili ponavljanje izbornog procesa u gradskim područjima u kojima su se pojavile fiktivne prijave. Procjenjuje se kako je stranci na čijem sam čelu i njezinom kandidatu za gradonačelnika nedvojbeno počinjenim izbornim malverzacijama otuđeno, tj. ukradeno blizu 2000 glasova. To potvrđuje analitika kao i naša predizborna istraživanja koja su Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH precizno predviđala 14 ili 15 mandata u Gradskom vijeću –  navodi Čović.

Pismo je uputio Johannu Sattleru, voditelju Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini/Ured specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, Ericu Nelsonu, veleposlaniku Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Valentinu Inzku, visokom predstavnik Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Kathleen Kavalec, veleposlanici Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini, Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, Josepu Borrellu, visokiom predstavniku Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjedniku Europske komisije, Olivéru Várhelyiju, povjereniku za proširenje i susjedsku politiku Europske unije, Paulu Rangelu, izvjestitelju Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, Davidu McAllisteru, predsjedniku Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET), Romeu Franzu, predsjedatelju Delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, Donaldu Tusku, predsjedniku Europske pučke stranke (EPP), Manfredu Weberu, predsjedatelju EPP grupe u Europskom parlamentu.

Autor: Avaz.ba