Čović: Razumijemo poruke iz Washingtona i Njemačke

BiH Vijesti

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je intenzivnije razgovore do kraja mjeseca s predstavnicima međunarodnih institucija o različitim viđenjima pojedinih svjetskih administracija o tome što bi trebalo uraditi u BiH oko reformskih procesa.

– Nažalost, mi nemamo jedinstveno stajalište kad je pitanju EU pa otud i dolazi do različitih tumačenja. Ali što se tiče i poruke iz Washingtona i ovaj put Njemačke to apsolutno razumijemo, i želimo transparentno raditi na provedbi svih vrijednosti koje su utkane u presude Europskoga suda, a govore kako zaštiti pojedinačna prava i najvišu razinu sloboda – komentirao je u petak Čović zabrinutost njemačke vlade i saveznih vlasti oko reformskih procesa koji, smatraju, trebaju biti temelj stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine.

S druge strane, dodao je Čović, ono o čemu se ne pregovara je pitanje legitimnosti i konstitutivnosti naroda, odnosno njihove zastupljenosti.

– Jasno smo kazali da ćemo o BiH odlučivati mi, a netko za nas. Nadam se da ćemo s predstavnicima Europske unije i američke administracije te eksperata prava i ustava razgovarati kako bismo konačno dogovorili rješenja za izborni zakon u BiH – kazao je Čović novinarima u Širokom Brijegu.

Autor: Fena