“César”privlacna pariska svecanost dodjele filmskih priznanja

Ovogodisnje, 43 izdanje dodjele “Césara”, najveceg galskog slavlja sedme umjetnosti odrzano je u znaku borbe protiv nasilja nad zenama i duelu dva filma neobicnih naziva “Zbogom, vidimo se gore” i 120 odkucaja u minuti” dok je prisustvo mlade glumice Laure Smet , nanovo, izazvala radoznalost i veliku paznju jer je “razbastinjena naslijednica” Johnnyja Hallydaya, u sredistu pozornosti .

Dva filma u vrhu natjecanja

Od objave naziva ostvarenja za najuspjesniji francuski film godine 2018, ostvarenja Robina Campilloa i Alberta Dupontela postali su favoriti. Mec nije razocarao jer se pobjednik izdvojio u zadnjim trenutcima veoma elegantne ceremonije. Prednjacio je Campillo i njegov Act-up, ispred zanimljivog djela o Prvom svjetskom sukobu. Prvi cineast je osvojio sest “Césara” a drugi pet, iako se nije pojavio u raskosnoj dvorani “Pleyel” s isprikom da ne voli slavlja. Capmillo, autor “120 odkucaja u minuti” bio je nekoliko puta na sceni, primiti statuicu za najuspjesniji originalni scenario za filmovano upozorenje vlastima, radi promijene politike prema migrantima pa toksikomaniji i prostituciji.Film je nagradjen i za najbolju glazbu, montazu, sporednu ulogu dodijeljenu Antoineu Renartzu i ulogu” mlade nade” otisle u ruke Nahuel Pereza Biskoyarta.
Dupontel je dobio priznanje za najuspjesniju adaptaciju, reziju, fotografiju, dekor, kostime.Slavljen od strane kritike, film Huberta Charnela “Mali seljak” opisao je zivot uzgajivaca krava, sto je preuzeo roditeljsko gospodarstvo.Swan Arland skoro nepoznat glumac osvojio je “Césara” za najbolju musku ulogu a Sara Giraudeau je postala najuspjesnija interpretatorice zenske, sporedne uloge. Charnel je osvojio i nagradu za najnadahnutiji, prvi film. Sin zemljoradnika zahvalio je Akademiji “Césara” -sto je odala priznanje filmu seljaka o seljacima!

Zahvala zivotu

Ostvarenje “Smisao za slavlje” Erica Toledano i Oliviera Nakchea nije bilo po ukusu zirija kao ni film “Pacijenti” o kojima se mnogo govorilo. Manu Payet,treci humorist koji je nakon popularnih Florence Foresti i Jérômea Commendeura animirao trosatnu ceremoniju koju je otvorio na “americki nacin”, zahvaljujuci programu nadrealisticke glazbene komedije sa velikim “Césarima” i kritkama, poslanim odgovornim licnostima drustveno-politicke javnosti Francuske.

Cetrdeset i trece izdanje svecanosti je i inoviralo uvodjenjem priznanja publike.Akademija, ocito, zeli odkloniti kritike sto je optuzuju za snobizam i elitizam pri nagradjivanju. Poznati galski humorist sa californijskom adresom, Dany Boon dobio je ovogodisnje ovacije publike za realizaciju filma “Nacisto lud” a nagradu mu je urucila poznata umjetnica Line Reanud, sto se blizi 100 rodjendanu.

Nakon Kate Winselet, Seanna Penna, Michaela Douglasa i prosle godine Georgesa Cluneya, galska “oskarizovana” glumica Marion Cotillard odjevena u neobicnu, svjetlecu opravu u drustvu cuvenog Pedra Almodovara predala je cuvenoj Penelope Cruz, priznanje za cjelokupnu karijeru

-Penelope je jedistvena, posjeduje prirodnost, osobenost, aristokratsku gracioznost i glamour-izjavio je poznati spanjolski reditelj, uporedivsi svoju “muzu” sa Sophiom Loren, Juliette Binoche i …Marion Cotillard!

Penelope Cruz, odjevena u predivnu carsko plavu koktel haljinu branda Versace, stavila je ruku na srce placuci od srece, zahvaljujuci se i klanjajuci se, pred gledalistem koje je spontano ustalo pozdraviti je “standing ovationom”.

-Veceras zahvaljujem -zivotu!-izjavila je nadarena umjetnica na savrsenom fracuskom.-Ni u najludjim snovima nikada ne bih zamisljala da cu u Parizu, dobiti ovako vrijedno priznanje. Francuska je uvijek bila plemenita prema meni! Volim te, Marion. U medjuvremenu je galska star izgovorila -I te amo!

Svom najdrazem reditelju se Penelope Cruz obratila na njihovom, materinskom jeziku :-Hvala na pocast koju neprekidno ocrtavas zenama. Sretna sam jer si i mene u nju upisao!
Glumica Jenanne Balibar je osvojila “Césaara” za tumacenje lika, nekad popularne pjevacice Barbare a americkom reditelju Raulu Perchu uruceno je najvece francusko filmsko prizanje, za dokumentarac “I Am Not Your Negro”. Najboljim, stranim dugometraznim ostvarenjem proglasen je film Andreja Zviaginceva “Ljubavna greska”.

Autor: Dzana Mujadzic