Čerkez: Tržni centri bi trebali početi raditi između 24. i 28. maja

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje kazao je danas da primjećuju da je stanje stabilno i praktično pod kontinuitetom kada je broj oboljelih.

-U protekla 24 sata na području FBiH testirane su 632 osobe, od čega su samo dvije pozitivne. Inače, dosad je testirano više od 28 hiljada osoba, a imamo 1.006 pozitivnih. Ono što nas čini zadovljnim jeste da danas imamo 26 osoba u bolnicama na liječenju, te da više nemamo pacijenata na respiratorima – kazao je Čerkez.

Dodao je da broj oporavljenih u FBiH konstantno raste.

– Dosad su se od koronavirusa oporavile 804, a 22 u protekla 24 sata. Imamo dosad 37 umrlih. Možemo biti zadovljni, jer su mjere očigledno dale efekat. Sada je na svakom građaninu, dakle nema kolektivne odgovornosti, nego na pojedincu, da se pridržava mjera i na taj način spriječi širenje koronavirusa – poručio je Čerkez.

Na kraju je dodao da se insistira na primjeni svih mjera, dakle korištenja maski, rukavica.

– Insistiramo na distanci i čestom pranju ruku, posebno da se ruke peru sapunom. Voljeli bi da se građani pridržavaju ovih mjera – pojasnio je Čerkez.

Naglasio je da situacija u Evropi nije povoljna da bi se žurilo s ukidanjem izolacije od 14 dana. 

– Posljednjih dana imamo pritisak sa svih strana da se ukinu određene mjere, ali mi se vodimo epidemiološkom situacijom, gledamo iz kojih zemalja ti ljudi dolaze. Znamo da su građani nezadovoljni, ali siguran sam da bi bili nezadovoljniji da se moramo vraćati na početak i na restrikcije. Moramo smanjiti rizike uvoza virusa u BiH. Ove sedmice ćemo razmatrati mjere izolacije, odnosno da li će ova mjera ostati na snazi ili ćemo je skratiti ili će biti neki drugi model – kazao je Čerkez.  

Odgovarajući na pitanja novinara o tome kada bi se Premijer liga mogla nastaviti, Čerkez je rekao da je trenažni proces omogućen, a da bi prvenstvo moglo biti nastavljeno u 6. mjesecu ukoliko situacija bude stabilna.

Šoping centri bi trebali početi raditi između 24. i 28. maja.

Autor: Avaz.ba